4.7.2017. 16:04
0
Svjedok M-7 potvrdio da je ubijanje u Potočarima započelo čim je došao Mladić
Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je u julu 1995. godine u Potočarima vidio mrtve ljude.

Svjedok M-7 ispričao je da je 11. jula 1992. otišao u Potočare jer su njega i druge Srebreničane tamo uputili holandski vojnici.

Dan kasnije, kako je rekao svjedok, u Srebrenicu su ušli srpski vojnici, među kojima je vidio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Kako je kazao svjedok, primijetio je da srpski vojnici odvajaju muškarce, zbog čega se stalno kretao.

Prisjetio se da je u jednoj kući vidio mrtve ljude.

“Mrvih je ljudi bilo na kamari”, izjavio je M-7, pojasnivši da je ta kuća bila na 500 metara od baze u Potočarima.

Na pitanje da li je iko drugi mogao vidjeti tijela, svjedok je odgovorio: “Ko god je išao po vodu, vidio je”. Svjedok je dodao da je Srebrenicu napustio autobusom 13. jula 1995. godine.

M-7 je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi za učešće u genocidu nad Bošnjacima iz Srebrenice tako što su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Drugi zaštićeni svjedok M-10 ispričao je da je u ljeto 1995. godine u Bratuncu vidio autobuse s Bošnjacima iz Srebrenice. Prema riječima svjedoka, pričalo se da autobuse obezbjeđuje milicija, a lično je vidio i vojne i civilne policajce.

Na pitanje da li zna da je u Bratuncu bilo ubistva, svjedok M-10 je ispričao da je bilo ubistava kod škole i kod hangara.

“Jesam vidio golim okom, neće da uđe i ubiše ga pred školom”, kazao je svjedok, tokom čijeg saslušanja je javnost više puta isključivana.

Vijeće je saopćilo da će na jednom od narednih ročišta biti pročitan iskaz svjedoka M-6, koji je preminuo 2011. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. juli, prenosi Birn.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.