4.7.2017. 21:40
0
Opozicija u RS poručuje: Vlada ne poštuje Narodnu skupštinu
Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a optužila je večeras Vladu RS-a da ne poštuje parlament, jer gotovo godinu dana od zahtjeva nije dostavila određene informacije u vezi s dodjelom koncesija u tom bh.entitetu.

Međutim, i pored negodovanja poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a da je time prekršen skupštinski Poslovnik počela je rasprava o izvještaju Komisije za koncesije RS-a o radu i finansijskom izvještaju za 2016.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić ukazao je da preduzeće „Farmland“ iz Nove Topole kod Gradiške godinama nije plaćalo koncesionu naknadu na poljoprivedno zemljište, a dobijalo je podsticaje iz budžeta.

Time je, upozorio je, pričinjena šteta budžetu i građanima RS-a, ali, dodao je, to nije jedini primjer neplaćanja koncesija u predviđenom iznosu.

-Nećete na ovaj način izvući RS iz teške situacije - rekao je Stanić upitavši zašto je promjenjen ugovor o koncesionoj naknadi i za TE Stanari i to, kako je rekao, na štetu RS.

Poslanik SRSRS-a Milanko Mihajlica je ukazao da se s prirodnim resursima RS-a mora odgovornije upravljati, što je stav i poslanika NDP-a Zdravka Krsmanovića.

Reagujući na primjedbe opozcionara potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović najavio je da će izvršna vlast pripremiti traženi izvještaj na osnovu zaključka Narodne skupštine RS-a u vezi s koncesijama.

Predsjednik Komisije za koncesije RS-a Radenko Đurica je naveo da je iznos uplaćenih koncesionih naknada prošle godine bio veći za više od 15 miliona KM u odnosu na 2015., te da je ovo povećanje rezultat zaključenog većeg broja ugovora o dodjeli koncesije.

Da iznos od koncesija treba da bude i veći lično smatra i potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić. 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović najavio da će poslanici raditi do kasno večeras, odnosno dok ne završe raspravu o ovoj tački.

Narodna skupština RS-a nastavlja rad i sutra, a na dnevnom redu je, između ostalog, i negativni izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji finansijskih izvještaja Javnog preduzeća „Robne rezerve RS-a“ za 2015. godinu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.