5.7.2017. 9:30
0
Državni poslanici danas raspravljaju o radu Vijeća ministara i Tužilaštva BiH
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas nekoliko izmjena zakonskih rješenje koja su predložili Vijeće ministara i poslanici tog doma.

Redovna sjednica planirana je nakon što poslanici završe ranije prekinutu sjednicu na čijem dnevnom redu je ostalo još samo razmatranje materijala s oznakom "povjerljivo" što će biti razmatrano bez prisustva javnosti.

Nakon razmatranja tog materijala, bit će obavljeno glasanje o svim tačkama dnevnog reda koje su poslanici razmotrili prije prekida sjednice 14. juna.

Na dnevnom redu redovne sjednice su, na prijedlog Vijeća ministara, izmjene zakona o upravi i administrativnim taksama, a na prijedlog poslanika izmjene zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, o državnoj službi te o radu u bh. institucijama.

Izmjene zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja predložio je poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković koji je u obrazloženju naveo da je zakon potrebno izmijeniti kako bi se uklonio propust u zakonu vezan za polaganje vozačkih ispita.

Sadašnje izmjene zakona propisuju da pravo upravljanja motornim vozilom kategorija D i DE stiče osoba koje navrši 24 godine pod uvjetom da ima vozačku dozvolu potkategorija D1 ili D1E najmanje dvije godine.

Time u naredne dvije godine niko u Bosni i Hercegovini ne bi ispunjavao uvjete za polaganje vozačkog ispita za D i DE kategorije stoga se predlažu izmjene kojima bi se osobama koje imaju vozačku dozvolu za kategoriju C omogućilo dobivanje vozačke dozvole za kategoriju D.

Izmjene zakona o državnoj službi i o radu u bh. institucijama predložila je poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal Vražalica i odnose se na osiguranje jednakih prava na korištenje godišnjih odmora.

Pred poslanicima je i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za prošlu godinu kojeg su prethodno razmatrale komisije nadležne za određene državne institucije, a ovaj izvještaj k znanju je odbila primiti, između ostalih, Ustavno-pravna komisija.

Informacija o stanju pravosuđa u BiH s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije također bi trebala sutra biti razmatrana, kao i Informacija o stanju javne zaduženosti te Informacija o radu Tužilaštva BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.