5.7.2017. 9:56
0
Špirić izmislio zaključke Komisije i poslao ih OSA-i, bit će zatražena njegova ostavka!
Nakon što je u javnost procurila informacija da je predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH Nikola Špirić uputio OSA-i krivotvorene dokumente sa zaključcima koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili, uskoro će biti održana tematska sjednica Komisije kojoj će prisustvovati direktor i zamjenik direktora OSA-e, Osman Mehmedagić i Trifko Buha, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, piše agencija Patria.

Špirić je bez znanja drugih članova Komisije falsificirao zaključke koji nisu ni usvojeni te ih poslao prema OSA-i. Ova situacija poljuljala je i povjerenje visokih zvaničnika u BiH jer je riječ o državnoj obavještajnoj agenciji i ovakvi propusti su nedopustivi. 

Špirić je u lažnim zaključcima tražio da glavni inspektor Damir Bevanda istraži da li je bilo "proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta "Ušće" (povjerljiva dokumentacija OSA-e koja se odnosila na navodno prisluškivanje srbijanskih političara), kao i da istraži i Komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju "povodom predstavke M.T." U zaključcima se nigdje ne spominje generalni direktor OSA-e.

Inače, Komisija je ranije utvrdila da nije bilo praćenja niti prisluškivanja srbijanskih fukncionera niti je postojala takva naredba u OSA-i. 

Kako saznaje agencija Patria, bit će zatražena Špirićeva ostavka. 

Članovi Komisije su: Špirić, Bariša Čolak, Safet Softić, Sadik Ahmetović, Darko Babalj, Damir Bećirović, Predrag Kožul, Đorđo Krčmar, Mirsad Mešić, Sredoje Nović, Fahrudin Radončić, Ljilja Zovko.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.