5.7.2017. 21:15
0
Poslanici PSBiH o sistemu zaštite i Strategiji nacionalne sigurnosti
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas raspravu o Programu razvoja sistema zaštite i spašavanja na nivou institucija i organa BiH ocjenjujući da je u toj oblasti važno zajednički djelovati.


Tokom rasprave ukazano je na to da se niti jedan entitet, a kamoli kanton ne može sam boriti protiv prirodnih katastrofa te su poslanici podsjetili na nezapamćene poplave iz 2014. godine koje su pogodile BiH.

Obavljena je rasprava i o inicijativi poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Denisa Bećirovića o usvajanju Strategije nacionalne sigurnosti, a taj dokument je nazvao strateškim i trebao bi unaprijedi saradnju s međunarodnim institucijama.

- Protiv sigurnosnih prijetnji možemo se boriti na dva načina strateški, planski i osmišljeno ili nestrateški, neplanski i neosmišljeno. Na ovoj tački dnevnog reda šaljemo poruku našim saveznicima i prijateljima. Smatram da ga trebamo usvojiti jednoglasno - podvukao je Bećirović.

Iako je istaknuo da se time neće riješiti svi problemi, donošenje ovog dokumenta pokazalo bi se opredjeljenje za rješenje tih pitanja.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović smatra da je ova inicijativa zapravo pokušaj da se nešto uradi jer se često govori o terorizmu i potencijalnim opasnostima po sigurnost države te se ovdje radi o zaštiti države.

Saša Magazinović, također poslanik SDP-a, podsjetio je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obećao da će biti formirano Vijeće za nacionalnu sigurnost koje bi činili najviši dužnosnici iz institucija važnih za ovu oblast, izražavajući nadu da će to uskoro biti i učinjeno.

U toku je pauza u zasjedanju nakon čega se očekuje poslanička rasprava o još nekoliko tačaka dnevnog reda.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.