6.7.2017. 8:15
3
Zbog čega Dodik želi zabraniti proslavu 1. marta: To stvara pretpostavke za legalno otcjepljenje RS
Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici zakazanoj za četvrtak u Sarajevu zahtjeve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH, kao i za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti Republike BiH.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Banja Luci da će nastati pravi politički haos ako Ustavni sud BiH ne ukine obilježavanje 1. marta i 25. novembra u BiH.

Politički analitičar Muharem Cero smatra da su pritisci Dodika vrlo opasni, te da se radi o pokušaju promjene Ustavnog karaktera Bosne i Hercegovne.

- 1. mart znači da je Bosna i Hercegovina od 1992. godine međunarodno priznata država, koja će se 1995. godine pojaviti kao takva u Dejtonu, i političkim dogovorom biti podijeljena u dvije administrativne jedinice – bh. entitet Republika Srpska i entitet Federacija. Ti entiteti su samo administrativne jedinice unutar zemlje i nemaju pravo na otcjepljenje – objašnja Cero za agenciju Patria.

- Ukidanjem 1. marta Dodik želi kazati da Bosna i Hercegovina nije postojala do Dejtona, već da su Republika Srpska i Federacija BiH došle u Dejton i napravile Bosnu i Hercegovnu. Zašto to radi? Dodik zna da ono što se združi, prije ili kasnije može da se i raziđe, da jedna od strana napusti zajednicu, a da nemate niti jedan pravni mehanizam da to spriječite – kaže Cero.

Zapravo, dodaje on, sva priča oko ukidanja 1. marta s jedne strane i pokušaj plasiranja priče da je entitet RS nastao 9. januara 1992. godine a ne 1995. godine je pokušaj prekidanja kontinuiteta postojanja BiH što bi Republici Srpskoj otvorilo put za legalno otcjepljenje.


(Patria/Admir Oručević)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.