8.7.2017. 13:21
0
U krugu livnice ‘Jelšingrad’ u Banjoj Luci uništeno oduzeto oružje
U Livnici čelika “Jelšingrad” u Banjoj Luci danas je uništeno oko 2.500 komada prikupljenog i zaplijenjeog naružanja, što je rezultat operativnog rada policijskih agencija u BiH.
Određena količina oružja dostavljena je i od nadležnih sudova, nakon pravosnažno okončanih postupaka.

Državni koordinator za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto ukazao je da se današnjim aktivnostima obilježava Međunarodni dan uništavanja oružja, s ciljemi poboljšanja sigurnosne situacije u BiH, s obzirom da postoje i problemi u vezi s određenom količinom viška naoružanja kod građana, ali i ilegalnog oružja u BiH.

Podsjetio je da je u aprilu uništeno nekoliko hiljada komada oružja, te da je ove godine uništena znatno veća količina oružja u odnosu na 2016., kada je uništeno nešto više od 1.000 komada.


Akciju uništavanja oružja u krugu “Jelšingrada” u Banjoj Luci organizirali su Koordinacioni odbor za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH u saradnji s Evropskom unijom u BiH (Delegacija EU u BiH/Ured specijalnog predstavnika EU), Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Predstavnik Kancelarije EU u BiH i šef Odjeljenja za vladavinu zakona Ričard Vud rekao je da malo i lako oružje predstavlja veliku opasnost, jer je lako prenosivo preko granica.


I rukovodilac Sektora pravda i sigurnost u UNDP BiH Slobodan Tadić rekao je da se projekt uništavanja malog i lakog naoružanja provodi u cijeloj jugoistočnoj regiji, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu.

-Pokušavamo da kroz regionalnu saradnju uspostavimo kontrolu i time damo što veći doprinos sigurnosti zajednica u BiH, ali i čitavoj regiji - dodao je Tadić.

Međunarodni dan uništavanja oružja, koji su 2001. godine inicirali Ujedinjeni narodi, služi kao podsjetnik o opasnosti koju višak oružja, kao i slabo osigurano i nezakonito posjedovano oružje, predstavljaju za svakodnevnu bezbjednost i sigurnost svih građana. U jugoistočnoj Evropi, problem cirkulacije i proliferacije malokalibarskog i lakog naoružanja ne poznaje granice i kao takav zahtijeva zajednički odgovor na regionalnom nivou.


Odlukom Vijeća EU Centru za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Evropu (SEESAC) povjeren je regionalni projekt u iznosu 6.508.136 eura, koji će od 2017. do 2019. godine pružati tehničku i finansijsku podršku institucijama u jugoistočnoj Evropi za provođenje aktivnosti kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja.


Putem ovog projekta u BiH je uništeno 1.319 komada kratkog i 996 komada dugog oružja, koje su policijske agencije oduzele tokom svojih akcija ili koje je Ministarstvo odbrane BiH proglasilo viškom, što je značajno uticalo na opću sigurnost BiH i njenog stanovništva.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.