8.7.2017. 14:57
0
Zajedno za čiste vode BiH: Entuzijasti očistili rijeke i jezera
Projekat “Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine” održava se drugu godinu zaredom, a zajedno ga provode entuzijasti, članovi Ronilačkog kluba “Bosna” uz podršku bh. kompanija koje su prepoznale značaj ove ekološke akcije, piše agencija Patria.

Ove godine provodi se pet eko-akcija, a već su okončane na Boračkom jezeru, rijeci Bosni, Plivskom jezeru, jezeru Modrac-Kiseljak, a završavaju sa čišćenjem rijeke Drine u Bijeljini uz podršku bh. farmaceutske kuće Bosnalijek.

Predsjednik Ronilačkog kluba ”Bosna” Hrvoje Gavrančić pojasnio je da su ove aktivnosti počele sredinom maja, a bit će okončane krajem ovog mjeseca.  On je kazao da bez obzira o kojem se području radilo uvijek nailaze na iste probleme.

-  Zatičemo dosta prljavštine i mnogo ambalažnog otpada, uglavnom stakla, plastike i gume. Ove akcije nastavit ćemo i narednih godina.

Gavračić ističe da je malo Plivsko jezero koje su čistili bilo jako zaprljano i da ga do njihovog dolaska niko nije čistio. Riječ je o pravom dragulju, a isti slučaj je i sa Boračkim jezerom i rijekom Bosnom.

- Također, situacija u Kiseljaku kod Tuzle je u pogledu zagađenja vode katastrofalna - kaže Gavrančić.

Kompanija Bosnalijek najveći je industrijski proizvođač lijekova u BiH i na ovaj način pokazala je svoju društvenu odgovornost.

Jasmina Korda, PR Bosnalijeka, kazala je da su već dvije godine uključeni u akciju, ”Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine”, odnosno od njenog početka.

-   Nastojimo na sve moguće načine da doprinesemo našem zdravlju. Vode su naše bogatstvo i trebamo ih čuvati. Bosnalijek na sve moguće načina pokušava da podigne svijest javnosti o tome koliko je jako važno da imamo čist okoliš  i vodimo računa o svim našim vodenim površinama - kaže Korda.

Ona je kazala da nije riječ samo o finansijskoj podršci već i direkntom učešću u akcijama čišćenja.

-   Ovi i slični projekti trebali bi pokazati kolika je važnost čiste životne sredine, voda koje nas okružuju, ali i ljudske odgovornosti prema eko sistemu. Važno je da budemo dio naše prirode i vodimo računa o tome da ona bude jako čista – istakla je Korda.

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.