10.7.2017. 21:50
0
Stanišić obavjestio Haški sud da zbog bolesti neće biti u sudnici
Nekadašnji šef srbijanske obavještajne službe Jovica Stanišić nije se u ponedjeljak zbog bolesti pojavio u sudnici Haškog suda (ICTY) na nastavku ponovljenog suđenja, objavili su beogradski mediji.

Sud je objavio Stanišićevu obavijest da zbog bolesti nije u stanju biti na suđenju, ali se u dokumentu ne navodi o kojoj je bolesti riječ niti kada će doći na ročište.

 Stanišić je rekao da se odrekao prava da bude osobno prisutan u sudnici i dopušta da se postupak nastavi bez njega, u nazočnosti njegova odvjetnika.

 On je krajem lipnja tražio odobrenje sudskog vijeća da mu se tijekom ljetnje pauze omogući puštanje na privremenu slobodu iz pritvorske jedince u Sheveningenu.

 Jovica Stanišić i Franko Simatović zvani Frenki su kao visoki dužnosnici nekadašnje Državne sigurnosti Srbije ponovno izvedeni pred sud zbog optužbi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH devedesetih godina prošlog stoljeća.

 U svibnju 2013. bili su oslobođeni svih optužbi, ali je žalbeno vijeće ukinulo presudu i naložili ponavljanje sudskog procesa.

 Ponovljeno suđenje počelo je 13. lipnja i trajat će tri dana tjedno. Radi se o prvom suđenju pred pravnim nasljednikom ICTY-a, takozvanim Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove. Proces bi trebao  trajati kraće jer će suci samo saslušati prehodne iskaze oko 130 svjedoka, ali će obrana imati pravo unakrsno ih ispitati.

 Optužnica tereti dvojicu bivših srbijanskih dužnosnika da su formirali, pomagali i vodili tajne policijske i paravojne postrojbe na području Hrvatske i BiH. Optuženi su i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za posljedice imao progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskog i muslimanskog stanovništva.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.