11.7.2017. 12:44
0
Moore: Nikada nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve Srebrenice i njihove porodice
Stojeći danas u Potočarima, mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz više od šest i po hiljada već identifikovanih i ukopanih - istakao je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Potočarima.

Dodao je da naša pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti i čuvanje sjećanja na svakog od njih pojedinačno jer su zaborav i ravnodušnost najveći neprijatelji za nadu i budućnost u vremenu dok tražimo pravdu.

-  Govoreći o tragično stradalim žrtvama ne možemo a da ne govorimo o preživjelima. Briga za porodice žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti ostaje trajna obaveza svih nas – naveo je Moore.

Naglasio je da žele, koliko je god moguće, pomoći Srebrenici da zaliječi svoje rane, da se podigne iz pepela, da umije svoje lice i zasja ljepotom koja ju je krasila prije nego li je zadesila njena tragična sudbina. U saradnji s različim institucijama i svim građanima, kako je dodao Moore, ulažu napore na unapređenju kvalitetenog obrazovanja bez diskriminacije i segregacije i na zaštiti ljudskih i socijalnih prava.

- Najoštrije osuđujmo negiranje i realtiviziranje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca. Odgovorni  za najužasnije zločine protiv čovjeka i humanosti zaslužuju naš najdublji prezir i najoštriju osudu. Uvijek ističući da nikada nećemo prestati tražiti pravdu za žrtve i njihove porodice, nastavit ćemo pružati značajnu podršku pravosudnim institucijama u procesuiranju ratnih zločina - dodao je Moore.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.