11.7.2017. 12:59
0
Lars-Gunnar Wigemark: Budućnost zahtijeva kontinuirani dijalog, hrabrost i odlučnost
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark istaknuo je danas povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici da se ti mračni dani nikada ne smiju zaboraviti, te pozvao na pomirenje i izgradnju bolje budućnosti za sve građane.

- Danas odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici, gdje se nešto više od prije dvije decenije u samom srcu Evrope, pred našim očima desila tragedija zbog koje danas uime Srebrenice priziva slike porodica koje su prisilno odvajane, muškaraca i dječaka, od kojih su najmlađi imali 15 godina, a koji su sistematski ubijani, dok su žene i djeca ostajali u strahu - kazao je Wigemark, obraćajući se sudionicima komemorativnog skupa.

Naglasio je da su misli sudionika komemoracije danas s preživjelim žrtvama i porodicama i prijateljima šehida.

Istakao je da se nikada ne smiju zaboraviti ti mračni dani otprije 22 godine, navodeći da živimo u svijetu u kojem su istina i činjenice predmet manipulacije, te u svijetu gdje se vladavina prava o poštivanju osnovnih ljudskih prava zanemaruju za račun uskih nacionalističkih interesa i kratkoročnih političkih dobitaka.

- Zajednička obaveza je svih nas kao Evropljana i dužnost je cijele međunarodne zajednice, koja je danas ovdje okupljena, da  pamtimo šta se desilo ovdje, na ovom mjestu - poručio je ambasador Wigemark.

Podsjetio je da je EU uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikada više ne ponove masovna ubistva i genocid.

- Unatoč tome,  prije 22 godine nismo uspjeli, i svi smo zato odgovorni da se to nikada ne ponovi u budućnosti - naglasio je Wigemark, navodeći da je važno da pamtimo kako se genocid nikada ne bi ponovio ovdje, ili drugdje, te da je potrebno da i buduće generacije uče o onome što se dešavalo.

Istovremeno, izrazio je nadu da će Srebrenica krenuti putem razvoja kao općina i zajednica koja radi za sve svoje građane, vodeća u smislu tolerancije, prihvatanja i mirnog suživota.

- Takva budućnost zahtijeva kontinuirani dijalog, hrabrost i odlučnost... EU je tu da vam na tom putu pomogne - poručio je ambasador Wigemark, pozivajući na neophodno pomirenje.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.