12.7.2017. 13:38
0
"Kod nas se u državi ne poštuju ni osnovni zakoni, određeni poslodavci se ne prilagođavaju ovim vremenskim uslovima"
Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučuje poslodavcima da, uslijed vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK-a Fahrudin Šahović kazao je da su i Federalno ministarstvo i Vlada TK-a apelovali na poslodavce da obavljaju poslove u skladu s vremenskim prilikama.

- Međutim, kod nas u državi se ne poštuje ni ono što je striktno zakonom određeno, svjedoci smo da ovih dana određeni poslodavci ne prilagođavaju djelatnost ovim vremenskim uslovima - pojasnio je. 

Poslodavcima je preporučeno da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom od 12 do 16 i njihovog nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je rad kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, ovo federalno ministarstvo daje preporuku poslodavcima da radnicima koji rade na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Šahović je naglasio da je predviđeno da se, po potrebi, počne rad u ranim jutarnjim satima, te da se u kritičnim satima u toku dana  prave prekidi da bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

- Kasno je kad se desi neki problem ili smrtni slučaj, kasno je tada reagovati - zaključio je.

Također, preporučuje se da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i korištenje odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.