17.7.2017. 18:20
0
Konaković potvrdio da će akademska zajednica imati većinu u UO, hoće li zastupnici podržati zakon?
Novi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS naći će se pred zastupnicima u Skupštini KS 31. jula iako zvanično još nema zakazane sjednice niti je objavljen tekst zakona, piše bh. novinska agencija Patria.

I premijer KS Elmedin Konaković i ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović potvrdili su da je zakon izmijenjen te je razdvojen na dio o Univerzitetu u Sarajevu i dio o visokom obrazovanju.

Interesantno je da je ministar Kazazović prošle sedmice kazao da je Ministarstvo dalo prijedlog da u sastavu UO bude po 5 članova iz akademske zajednice i Vlade KS i jedan student, no Vlada KS izmijenila je ovaj prijedlog u korist akademske zajednice. Tako će šest od 11 članova biti iz akademske zajednice, četiri ispred Vlade KS i jedan student. Većinu u UO akademskoj zajednici i rektoru Rifatu Škrijelja UNSA obećao je Konaković s obzirom da UNSA ide na trezorsko poslovanje.

Ono što je sigurno da će i ovaj Prijedlog izazvati raspravu zastupnika s obzirom da se radi o značajnoj oblasti koja uključuje 30.000 studenata i 2.600 uposlenih na UNSA.   

Na posljednjoj javnoj raspravi održanoj 7. juna, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj kazao je da je stav Senata da nemaju ništa protiv trezorskog poslovanja ali koji neće zakočiti rad UNSA-e. Konaković je tada kazao da će sistem trezorskog poslovanja osigurati svu funkcionalnost UNSA-e te da će sredstva za projekte fakulteti imati priliku realizovati preko podračuna. 

Škrijelj je tražio da se utvrde jasni koraci i model tog trezora koji bi bio jasno razrađen u Statutu.

- Ovaj Univerzitet je star 70 godina i ima neriješenih pitanja zgrada, imovine, objekte, dugovanja fakulteta. Imate zatečena stanja na fakultetima, jedan u minusu, drugi nikad nije imao dugovanja. Šta sa tim stvarima kad idete na trezor. Treba utvrditi obaveze Vlade, a na drugoj Univerziteta da vidimo ko šta radi, šta je moja zadaća, a šta premijerova i ministrova. Da se utvrdi rok u kojem se prelazi na trezor i on treba biti prilično pristojan i da se ništa ne zaustavi – kazao je Škrijelj ranije.

Ministarstvo obrazovanje novi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju pripremilo je bez dodatnog usaglašavanja sa članovima akademske zajednice te je izvjesno da će ponovo biti upućene kritike na odredbe zakona. 

(NAP/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.