18.7.2017. 16:09
0
'Krug 99' podržava odlučne procesne radnje protiv Milorada Dodika
Asocijacija nezavisnih intelektualaca 'Krug 99' oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem izražava podršku odlučnim procesnim radnjama Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika.

- Formirani predmet Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika predstavlja posljednju tačku za očuvanje mira i stabilnosti, zaustavljanje talasa iseljavanja i nesigurnosti, pravnog i političkog haosa u BiH s nesagledivim posljedicama - navodi se u saopćenju.

Stoga, 'Krug 99' daje punu podršku odlučnim procesnim radnjama Tužilaštva BiH i upozorava odgovorne aktere politike i javnosti u BiH na očuvanje vlastitog moralnog digniteta prilikom javnog iskazivanja stavova. "Jer, nikakvo poziciono ili opoziciono definiranje politike inspirisane stranačkim interesima i propagandnim  koristima, intelektualističke egzibicije i uravnilovke 'da je ni crno ni bijelo',  neće narodu povratiti povjerenje u mir i vjeru u budućnost, već odlučne mjere demokratskih i institucija zakona".

- Konačno mora biti zaustavljen ključni generator destrukcije, kao i njegovi saveznici, na kontinuiranom proizvođenju nesigurnosti, antidržavnom i protivustavnom djelovanju, blokiranju bosanskohercegovačkih, evropskih i NATO integracija - navodi se.

'Krug 99' smatra da su Tužilaštvo i Sud BiH posljednji oslonac i nada u predupređenje stalnog projektovanja i proizvodnje konflikata kao i priželjkivanih  konsenkvenci ne samo političkih sukoba već i potencijalnog nasilja.

- Ne treba graditi iluzije u dobru volju i spremnost međunarodnih institucija na zaustavljanju urušavanja BH države i društva, sve dok očito 'slijepi vođa' u konačnici ne izazove novo krvoproliće, vodeći ne samo svoje pristalice već i sve druge građane i narode u dalje istorijsko bespuće - upozoravaju iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca.

Stava su da iskazana odlučnost na očuvanju savremene bosanskohercegovačke države, sada mora biti pretočena na gradnju povjerenja i snaženje njenih institucija.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.