18.7.2017. 16:51
0
Ovo je prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju GRAS-a
FOTO: Source.ba / Arhiva
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP ''GRAS'' koji je izradio privremeni upravitelj ovog preduzeća zajedno s Ministarstvom saobraćaja KS-a, a o čemu će se izjašnjavati Skupština KS-a na narednoj sjednici.

Skupština KS-a je na osnovu Informacije Ministarstva saobraćaja KS-a o sticanju uslova za uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u KJKP ''GRAS'' donijela zaključke o postavljanju privremenog upravitelja u ovo preduzeće, a Vlada je imenovala privremenog upravitelja koji je imao obavezu predložiti mjere za sanaciju stanja u ovom preduzeću.

Predloženi sanacioni program obuhvata 45 mjera koje, kako je danas naglašeno, trebaju rezultirati boljim javnim gradskim prijevozom u Kantonu Sarajevo i boljom uslugom ovog preduzeća u obavljanju ove djelatnosti. Cilj ovih mjera jeste osigurati bolju pokrivenost kantona s linijama gradskog prijevoza te urediti ovo javno preduzeće na načelima optimalne kadrovske politike i boljeg korištenja materijalnih sredstava.

Nezaobilazan dio ovog plana jesu predložene mjere i aktivnosti za smanjivanje gubitaka i dugovanja preduzeća gdje su precizirane obaveze Vlade, resornog ministarstva i privremenog upravitelja u osiguravanju sredstava za te namjene. Također, plan tretira i tarifnu politiku plaćanja usluga javnog gradskog prijevoza, kao i osiguranje većeg broja njegovih korisnika

Pored ovih mjera, Plan predviđa i unapređenje informacionog sistema u svim potrebnim procesima u poslovanju preduzeća, zatim centralizaciju magacina i povećanje kontrole nad skladištenjem rezervnih dijelova, veću čistoću vozila te urednost i uniformisanost osoblja koje neposredno radi s korisnicima usluga.

Među obavezama privremenog upravitelja, prema ovom planu, su, između ostalog, i izrada plana i dinamika izmirivanja finansijskih obaveza prema dobavljačima, preispitivanje svih ugovora i načina sticanja prava na reklamiranje na svim vozilima GRAS-a, pokretanje postupaka protiv odgovornih za sklapanje štetnih ugovora, davanje u najam prostora za društvenu ishranu trećim licima s ciljem ostvarivanja dodatnog prihoda te uvođenje pune kontrole ulaza u vozila na polaznim stajalištima.

Nakon isteka devet mjeseci, po usvajanju ovih mjera od Skupštine KS-a, privremeni upravitelj i ministar saobraćaja su obavezni izvijestiti Skupštinu o njihovoj realizaciji s prijedlogom o nastavku sanacije ili prijedlogom o pokretanju stečaja - likvidacije.

U slučaju da se procijeni da se zaključci ne mogu provesti i da se preduzeće ne može oporaviti i poslovati bez gubitka u narednom periodu, obaveza je taj postupak pokrenuti i ranije, saopćila je Pres-služba KS-a.

(Fena / Haris Ahbabović)

KSGRAS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.