18.7.2017. 17:41
2
Bevanda poručuje: Žao mi je da Mektić ne vlada činjenicama
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, na novinarski upit da komentira jučerašnji istup ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je ugovor o Transportnoj zajednici 'pao' zahvaljujući glasovima hrvatskih ministara, kazao da mu je žao da „gospodin Mektić ne vlada činjenicama kada su u pitanju sjednice Vijeća ministara i materijali sa tih sjednica“.

- Iz toga vjerovatno dolazi do situacije da se dezavuira javnost. Ovdje ću se zadržati jer u dvije i po godine, a i prije, apsolutno sam izbjegavao da komentiram bilo kojeg kolegu iz Vijeća ministara ili nekoga od političkih lidera - naveo je ministar Bevanda, dodajući da samo želi da iznese činjenice.        

Po njegovim riječima, činjenica je da je Nacrt ugovora o osnivanju prometne zajednice s izvješćem o obavljenim pregovorima, koje je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa, razmatran na redovnoj 106. sjednici održanoj 22. juna ove godine. Dodao je da je na toj sjednici materijal skinut s dnevnog reda, na prijedlog ministara iz reda srpskog naroda.

- Na 107. sjednici, koja je održana 6. jula 2017. godine, ponovila se ista situacija i donijeli smo samo jedan zaključak kojim smo zadužili Ministarstvo komunikacija i prometa da u narednim danima obave razgovore s nadležnim ministarstvima od kojih su bila negativna mišljenja, da sve to 'ispegla', jer je prebitno bilo da mi uđemo u Transportnu zajednicu - kazao je Bevanda, napominjući da je to ono što se događalo na redovnim sjednicama.

Činjenica je, dodao je on, da je 10. jula, pokrenuta telefonska sjednica.

- Ona je krenula iza osam sati uveče, neuobičajeno, nenajavljeno. Ista situacija ponovila se 12. jula u noćnim satima, iza osam sati, i to vam je istina. Jednostavno, kolega Mektić vjerojatno nije kontaktirao Generalno tajništvo i ne zna ko je glasao 'za' i 'protiv'. Jučer je izjavio da su hrvatski ministri glasali protiv, što nije činjenica. Mi se nismo izjasnili, i oni koji su se izjasnili na jednoj i na drugoj telefonskoj sjednici, nije bilo proste većine - pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, ono što je Mektić jučer izjavio o „paralelnim sustavima gdje je direktno optužio, kroz jedan dio, hrvatske ministre, pa u drugom dijelu HDZ, da smo mi opstruktori i sve ostalo, to je nešto što ne mogu shvatiti, razumjeti“.

- Ja se držim, uz sve to što sam ispred HDZ-a izabran, da budem korektan i nikad mi ne pada na pament da dezavuiram - kazao je ministar Bevanda, dodajući da on sigurno u paralelnim sustavima ne sudjeluje.

Istaknuo je kako misli da sve mora biti u institucijama i „da je svako paralelno djelovanje razbijanje institucija“.

Ministar Bevanda je infromirao novinare da je danas održana redovna sjednica Obavještajno-sigurnosnog odbora, ne želeći govoriti o detaljima.

Na novinarsko pitanje u vezi sa zakonom o akcizama, ministar Bevanda je odgovorio da je propisana procedura te da je za tu oblast zadužen Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

- Mi smo i prošli ciklus pokrenuli na način kako smo pokrenuli. Kao predsjedatelj tog upravnog odbora otvoreno ću vam reći, ne pada mi na pamet više da uđem u tu avanturu, jer kroz ovo što je urađeno i do čega smo se doveli i blokirali investicije i sve ostalo, da ne znamo krajnji rezultat, da on završava u parlamentu, ja to neću pokretati - kazao je ministar Vjekoslav Bevanda.               

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.