18.7.2017. 18:58
0
Na odjeći Dženana Memića nije bilo značajnih tragova zemlje i nije bilo povreda na zadnjem dijelu tijela
Dok Sudsko vijeće ne donese konačnu odluku o prijedlogu materijalnih dokaza i svjedoka koje je predložio advokat Ljube i Bekrije Seferovića Rusmir Karkin, napravit ćemo retrospektivu onoga što se dosad čulo i vidjelo tokom glavnih pretresa.

Podsjećamo, njima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, piše agencija Patria.

Brojne su nelogičnosti pratile ovo suđenje. Od kontradiktornih izjava svjedoka, do potpuno nepovezanih nalaza vještaka koji su davali svoje mišljenje o događajima iz noći 8. februara 2016. godine kada je mladić Dženan Memić pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio povrede od kojih je 15. februara preminuo na KCUS-u. Njegova smrt još uvijek je obavijena velom tajne, a tome su u velikoj mjeri doprinijeli iskazi različitih vještaka, kao i jedinog svjedoka od te kobne noći Alise Mutap koja je mijenjala izjavu o događajima te noći.

Iako su rađene dvije rekonstrukcije događaja, na Kantonalnom sudu prikazana je ona od 13. juna 2016. godine kojoj nije prisustvovao i vještak bioloških tragova, a koji je svoj nalaz iznio na sudu. Možda bi njegovo prisustvo dalo ključne odgovore na pitanja kako su nastali tragovi krvi u Velikoj aleji, da li su zaista posljedica saobraćajne nesreće, kakvi bi tragovi trebali biti na odjeći...

Vještak bi na licu mjesta utvrdio i putanju kretanja svjedoka Alise Mutap koja je također bila povrijeđena. Tragovi krvi pokazali su da su oni nastali dok se kretala, a ne dok je ležala u nesvijesti kako je svjedokinja tvrdila. Ne treba zaboraviti i da je najveću kontroverzu izazvao vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević koji je naveo da je „Dženan letio osam metara, kao i da je Alisa odbačena“. Tragovi krvi pronađeni na licu mjesta ne idu u prilog ovoj tvrdnji. Sama Mutap je izjavila da je Dženan nju pogledao trznuo glavom i to je posljednje čega se ona sjeća.

Također, ova tvrdnja vještaka pada u vodu jer na odjeći Dženana Memića nije bilo značajnih tragova zemlje koji bi u slučaju da je „odbačen osam metara“ morali biti kao i razderotine na odjeći usljed pada ili trenja po zemlji odnosno površini na koju je odbačen.

Najvažniji od svega je nalaz vještaka medicinske struke Hamze Žuje koji je potvrdio da na tijelu Dženana Memića nije bilo povreda na zadnjem dijelu tijela iako je vještak Kovačević tvrdio da je mladić udaren u zadnji dio tijela ispod pojasa.

Također je ostalo nejasno kako je moguće da prilikom takvog udara nije razbijeno staklo na retrovizoru niti su postojala oštećenja na istom, već pokazivač pravca, far, blatobran, štok...

Od samog pokazivanja skice lica mjesta iz noći 8. februara 2016. godine postavlja se pitanje njene vjerodostojnosti. Niko još nije precizno odgovorio na kojem je tačno mjestu došlo do navodnog prvog kontakta između Memića i vozila.

Također, konfuziju unose i pronađeni tek parcijalni komadići stakla i plastike, te laka i to tek nakon što je nastavljen uviđaj 9. februara 2016. godine.

Ako je na kombiju odmah nastalo oštećenje blatobrana, fara, pokazivača pravca ne bi li i tragovi trebali biti na mjestu kontakta. Ostaje nejasno i gdje je pronađen dio plastike sa tragom krvi Alise Mutap koji je bio predmet vještačenja.

Vještak koji je radio vještačenje pornađenih komada stakle i plastike kazao je da ih je bilo oko 50, no ostaje nejasno koliko je uopšte tih tragova pronađeno na licu mjesta i kada.

Odgovore na ova i druga pitanja mogli bi dati ključni svjedoci od te noći, Alisa Mutap, pripadnici DKPT-a koji su prvi došli na lice mjesta od kojih je jedan i napravio fotografiju Dženana Memića, zatim policajci MUP KS koji su došli na lice mjesta od kojih je jedan okrenuo Dženana, kao i doktori Hitne medicinske pomoći koji su prvi pregledali Dženana i naveli povrede koje su primjetili. Iako je prošao duži vremenski period o svakoj intervenciji Hitne medicinske pomoći postoji i zapisnik, kao i zapisnik o prijemu Memića na KCUS i povredama koje je imao.

Ukoliko Kantonalni sud odobri i treću rekonstrukciju koja je presudna za otkrivanje ključnih činjenica u slučaju smrti Dženana Memića vrlo brzo bi se pokazalo da je i policijski i pravosudni sistem zakazao. To su dosad u velikoj mjeri otkrili i izvještaji Ad hoc komisije, ali i istrage koje vodi Tužilaštvo KS protiv nekih policijskih službenika, kao i interni i disciplinski postupci koje provodi MUP KS.

A porodici Memić preostala je nada da će konačno saznati istinu o smrti sina i brata.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.