19.7.2017. 16:35
0
"Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu"
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da je odbacivanje optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića jedina logična i ispravna odluka.

Dodao je da optužena četvorka, protiv koje nije potvrđena optužnica, nije ni mogla utjecati na odluke Narodne skupštine RS-a. 

Dodik je rekao da osjeća ličnu satisfakciju zbog obaranja optužnice za referendum u RS-u, jer je i on dobio sankcije zbog sličnih razloga.

-Osjećam potpunu satisfakciju u tom pogledu. Moramo da nastavimo da sređujemo naše zakonodavstvo, prije svega Zakon o referendumu i da uredimo naš zakon o imunitetu. Još je visoki predstavnik Pedi Ešdaun, smatrajući da potpuno treba da devastira RS, ukinuo zakon o imunitetu, koji je kasnije vraćen samo za poslanike, a treba ga vratiti i za one koji su odgovorni za postupanje po odlukama državnih organa na određenom nivou - naveo je Dodik.

Već u septembru kaže, radit će na usvajanju novog zakona o imunitetu.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan je naveo da je ovo jedina ispravna odluka Suda BiH.

-Sud BiH je svojom odlukom zapravo potvrdio ustavnost, zakonitost i legitimnost referenduma u RS-u –ustvrdio je Karan.

Sudija za prethodno saslušanje odbio je optužnicu Tužilaštva BiH kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković optuženi za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao "Danu RS-a".

Oni su bili članovi Komisije koja je lani provela referendum u RS-u o "Danu RS-a", koji je Ustavni sud BiH proglasio neustvanim.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.