23.7.2017. 11:41
0
Zaev i Zvizdić: Makedonija i BiH su prijateljske zemlje, uskoro zajednička sjednica vlada
Premijeri BiH i Makedonije Denis Zvizdić i Zoran Zaev istakli su danas da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, te da saradnja dvije zemlje treba i bit će bolja. Današnji potpisani sporazumi tek su uvod u zajedničku saradnju dvije zemlje koja će rezultirati i zajedničkom sjednicom dvije vlade, piše agencija Patria.
Danas su potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, te Program kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije potpisat će Adil Osmanović.

Premijer Zvizdić je kazao da je ovo tek početak jedne sadržajne, uspješne i dugotrajne saradnje koja će u narednom periodu biti obilježena velikim brojem međusobnih posjeta.

- Između BiH i Makedonije ne postoji nijedno otvoreno pitanje i naši odnosi su kavlitetni, prijateljski i ljudski. Obje zemlje su usmjerene ka euroatlantskim integracijama kao najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima. 

Zvizdić je kazao da bi ekonomska saradnja mogla biti dodatno ojačana, sadržajnija. 

- Ona je u prošloj godini bila na nivou nekih 300 miliona KM, ali ocijenili smo da bi ona mogla biti pojačanja za minimalno 100 miliona KM imajući u vidu čitav spekatar provzoda koje možemo plasirati između naše dvije države. Dodatno ćemo raditi na boljoj infrastrukturnoj povezanosti, kao i direktna aviolinija između dva glavna grada u cilju jačanje turističke saradnje i posjeta. 

U septembru bi se mogli potpisati sporazumi vezani za ekonomsku saradnju, priznavanje dokumenata sve ono što će olakšati saradnju naših privrednika i što će dodatno povezati naše dvije države. 

- Želimo pokazati da višenacionalne države mogu dobro funkcionirati i sarađivati - kazao je Zvizdić kazavši da je Zaev zaslužio nagradu koja će mu biti uručena u Mostaru večeras.

Premijer Zaev zahvalio se na toploj dobrodošlici te je istakao da "prijatelji dolaze prijateljima".

- Makedonija i BiH žele da idu naprijed i to se pokazalo i berlinskim procesom i Samitom u Trstu. Potpisali smo danas značajne sporazume u oblasti poljoprivrede i kulturne saradnje. To se odnosi i na zajednički nastup dvije zemlje i prema IPA fondovima i drugim projektima. Ovi memorandumi se se trebali odavno potpisati - kazao je Zaev.

Istakao je da će se poboljšati saradnja u oblasti kulture na svakom mogućem nivou. Posebno je naveo značaj uzajamnog priznavanja dokumenata, vozačkih dozvola i ličnih karata. 

- Očekujem da će već ove jeseni Zvizdić posjetiti Makeodniju i potpisati još sporazuma o saradnji, kao i da će doći do priznavanja dokumenata pa da građani dvije države mogu ući samo sa ličnim kartama. Nadam se da će građani ove dvije države moći uživati u ovim benefitima.

Premijer Makedonije je kazao da želi čestitati Vijeću ministara u napretku ka putu u EU i da BiH što prije dođe do statusa kandidata. 

- Mi vjerujemo da je različitost i multietničnost veliko bogatstvo i u BiH i u Makedoniji i da je to naša prednost. I to je jedna osnova i EU i to treba dalje da njegujemo. Mislim da je budućnost koju ćemo uskoro vidjeti i u BiH i u Makedoniji to da se političari jedne etničke skupine boriti se za prava drugih i to već vidimo u BiH.

Zaev je pozvao građane BiH da posjete Makedoniju i da osjećaju Makedoniju kao svoju državu.  

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.