23.7.2017. 13:37
0
Ko je zakazao? Još uvijek samo građani iz RS-a mogu kupovati nekretnine u Hrvatskoj
Kada je 7. jula premijer BiH Denis Zvizdić nakon sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem kazao da je riješen problem reciprociteta te da će i građani koji žive u FBiH imati pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama, do danas taj problem nije riješen, piše agencija Patria.

Prema zvaničnoj stranici Ministarstva pravosuđa, reciprocitet važi samo za građane koji žive u RS. Takav odgovor Ministarstva stigao je i na upit zainteresiranih građana iz FBiH koji su shodno izjavama dvojice premijera željeli kupiti nekretninu u Hrvatskoj.

- Nastavno na Vaš upit može li državljanin Federacije Bosne i Hercegovine kupiti nekretninu u Hrvatskoj navodimo kako postoji uzajamnost za stjecanje prava vlasništva nekretnina uz uvjet da u Republici Hrvatskoj fizička osoba stalno boravi ili obavlja dopuštenu djelatnost, uz suglasnost Ministarstva pravosuđa Republike – navodi se u dijelu odgovora iz Ministarstva pravosuđa RH.



Odgovor Ministarstva pravosuđa RH

Podsjećamo, na stranici VM 7. jula je objavljeno:

- Vijeće ministara BiH i Vlada RH izrazili su zadovoljstvo i konstatirali da je pitanje postojanja reciprociteta u sticanju prava vlasništva nad nekretninama u Federaciji BiH i RH riješeno, čime građani Federacije BiH mogu stjecati vlasništvo nad nekretninama u RH, kao i građani RH u Federaciji BiH, bez ograničenja.

Istina, premijeri nisu kazali od kada počinje primjena ovog zaključka, ali prema izjavi da je „to sada riješeno“ očekivalo bi se da je već stupilo na snagu.

Za Federaciju postoji reciprocitet, uz uslov da fizičke osobe stalno borave i obavljaju dopuštenu djelatnost, a pravna lica ako obavljaju djelatnost u Republici Hrvatskoj. Jednako tako reciprocitet postoji za Distrikt Brčko, uz iste uvjete kao i za Federaciju. Ali, što se tiče Republike Srpske reciprocitet za sticanje prava vlasništva nad nekretninama sa Hrvatskom postoji i to je naglašeno - bez ikakvih ograničenja. To znači, da građani iz RS imaju neograničeno pravo kupovine nekretnina u Hrvatskoj. Na drugoj strani, ako je neko iz Federacije u mogućnosti i želi kupiti nekretninu u Hrvatskoj, imat će sve šanse ako se prijavi da živi u RS.

Analitičari smatraju da je riječ o očiglednoj diskriminaciji prema Bošnjacima. Naime, ako postoji reciprocitet u kupovini nekretnina prema Federaciji, time je Hrvatska jedino ograničila prava Bošnjaka, jer svi Hrvati u BiH imaju pravo na dvojno državljanstvo, koje im u Hrvatskoj dopušta sve mogućnosti koje imaju državljani Hrvatske. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.