24.7.2017. 16:45
0
VSTVBiH o proceduri nakon Salihovićeve smjene
Nakon što je Odlukom Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) Goran Salihović, u međuvremenu suspendirani glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, smijenjen s te dužnosti, stranke u tom postupku mogu u zakonskom roku izjaviti žalbu na tu odluku.


- Na Odluku Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, stranke mogu izjaviti žalbu u roku od osam dana od dana kada je odluka strankama stavljena na raspolaganje, odnosno kad je strankama uručena - rečeno je Feni iz Vijeća u odgovoru na upit o tome što slijedi nakon Salihovićeve smjene, a u pogledu procedura za imenovanje novog glavnog tužitelja.

Precizirano je da će, ukoliko stranke ulože žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije, o njima odlučivati Drugostepena disciplinska komisija.

- Na odluku Drugostepene disciplinske komisije, također, se može uložiti žalba VSTV-u BiH kao cjelini u roku od osam dana od dana dostavljanja drugostepene odluke strankama.  Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se samo pobijati zbog izrečene disciplinske mjere, a odluka VSTV-a je konačna - pojašnjeno je.

Iz VSTV-a, nadalje, navode da, nakon što odluka u tom disciplinskom predmetu postane konačna, tek tada VSTVBiH može raspisati konkurs za poziciju glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Za tu poziciju, kao i za svaku drugu upražnjenu poziciju u sudovima i tužiteljstvima, raspisuje se javni konkurs, koji se se objavljuje u tri dnevne novine i ostaje otvoren 15 dana od dana raspisivanja.

- Nakon ove faze, sve prijave se prvo provjeravaju da li su potpune i blagovremene, te da li svi prijavljeni kandidati ispunajvaju tražene uslove. Nakon toga, slijedi procedura propisana Poslovnikom VSTV-a BiH - rečeno je Feni u Vijeću.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je spomenutu odluku donijela na temelju disciplinske tužbe Ureda diciplinskog tužitelja UDT, a nakon okončanja disciplinskog postupka 16. juna. Prema toj odluci Salihović ostaje tužitelj Tužiteljstva BiH.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.