24.7.2017. 17:45
0
Bukvarević obilazi gradove i općine: Borci iz Bugojna ne prihvataju sporazum, ostaju ispred Vlade
Nakon što je prošle sedmice obišao Bugojno, Vitez i Zenicu ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević neće dobiti podršku demobilisanih boraca za ponuđeni sporazum. To je stav Udruženja demobilisanih branilaca odbrambenooslobodilačkog rata 1992-1995. centralna Bosna koji su održali vanrednu Skupštinu u Bugojnu te odbili prijedlog Vlade FBiH i resornog ministarstva, piše agencija Patria.


Borci koji od 12. juna protestuju ispred zgrade Vlade FBiH odlučni su u tri zahtjeva, formiranje jedinstvenog boračkog registra, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja u Federaciji BiH njih čak 1.600 i borački dodatak u iznosu 320 KM.

Ministar Bukvarević želio je pod svaku cijenu ugasiti borački kamp ispred Federalne vlade te je lično obilazio borce po općinama i gradovima. Neki od njih kazali su za Patriju da ih zovu različiti ljudi i nude sve i svašta samo da se borci raziđu i pristanu na ponuđeni sporazum.

Prijedlog koji su potpisali neki od boraca nakon čega su napustili kamp u praksi je neprovodiv, te je jasno da je riječ o obmani samo da se uguše protesti. 

Borci ispred Vlade FBiH tvrde da se svi problemi mogu riješiti nakon objave jedinstvenog registra boraca, te da je cifra od 570.000 neprihvatljiva i lažna. Kažu da je veliki broj lažnih boraca i da oni opterećuju budžet, a pravi borci ostavljeni su na margini života.

Skoro mjesec i po borci čekaju rješenje, ali tematskih sjednica Parlamenta FBiH još uvijek nema. Iscrpljeni, izgladnjeli i poprilično već bolesni, borci poručuju da neće odustati od svojih prava. Ako treba smjenjivat će se pred Vladom FBiH, ali povlačenja neće biti. 

Kako je u petak 21. jula saopćeno iz Bukvarevićevog ministarstva pozvani su svi predstavnici boraca i boračkih organizacija da do 15. augusta dostave svoje prijedloge kriterija za dodjelu sredstava iz Sporazuma.
Ministar Bukvarević je pozvao okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da se uključe u pregovore i realizaciju sporazuma.

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.