25.7.2017. 10:48
0
Đokić: U EU ne razumiju realnost odnosa unutar BiH
Oblast energetike je u nadležnosti entiteta i Republika Srpska je do sada pokazala spremnost da svoje zakonodavstvo uskladi sa obavezama koje proističu iz Ugovora o Energetskoj zajednici, što je kroz dosadašnje reforme energetskog sektora i primjenu energetskih paketa i urađeno, rekao je danas entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić tokom razgovara u Banjoj Luci sa direktoricom Elektroprenosne kompanije Mađarske Kamillom Csomai.

Kazao je da RS od 2011. godine ima usvojenu Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, saopćeno je entitetskog resornog ministarstva.

Đokić je dodao da je RS otvorena za sve vidove saradnje koju mađarska elektroprivreda može da ponudi, posebno u segmentu razmjene iskustava vezanih za otvaranje tržišta i korištenje fondova Evropske unije namijenjenih za podršku tim aktivnostima.

Naglasio je da energetika predstavlja interesantno područje za regionalnu i međunarodnu saradnju.

On je, također, istakao da veliki broj predstavnika unutar tijela Evropske unije, kako je navedeno u saopćenju, ne poznaju u dovoljnoj mjeri i ne razumiju realnost odnosa unutar BiH i uloge koju entiteti imaju, što otežava pristup finansijskim izvorima koji su na raspolaganju zemljama u pretpristupnoj fazi. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.