25.7.2017. 17:11
0
Bukvarević: Predstavnički dom razmatrat će tri zakona o boračkoj populaciji
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je da se na dnevni red dvodnevne sjednice uvrste tri predložena zakona koja se tiču boračke populacije.

- Izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica urađene su radi provođenja presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da cenzus uveden na primanja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH. Tako se briše član 5a Zakona koji je propisivao cenzus -izjavio je Feni tokom sjednice federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Dodaje da se očekuje izjašnjavanje poslanika o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, kojim se namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika boračke populacije.

- Diskriminacija korisnika penzije dogodila se donošenjem navedenog Zakona. Do donošenja ovog zakona penzije su se ostvarivale pod tzv. uredbama pod određenim uslovima, a tim novim Zakonom određenom broju korisnika je smanjena penzija pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama obezbijedit  će se vraćanje penzija na stari nivo - potvrdio je Bukvarević.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji će također razmatrati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH.

- Resorno ministarstvo i Vlada FBiH podržavaju upostavu ovih registara. Pored toga, ovaj prijedlog zakona daje definicije branioca, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana odmbrambenooslobodilačkog rata jer su proglašeni neustavnim - dodao je Bukvarević.

Istakao je da je uspostava registra jedan od zahtjeva demobilisanih boraca koji već danima protestuju ispred Vlade, a koji su danas došli i ispred Federalnog parlamenta da bi se uvjerili da će navedene predložene izmjene zakona razmatrati Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.