25.7.2017. 20:45
0
Obilježena godišnjica stradanja stanovnika Briševa: Pokolj u Briševu izvršili pripadnici VRS-a, ubili 68 Hrvata
U prijedorskom naselju Briševo obilježena je 25 godišnjica zločina nad 68 civila hrvatske nacionalnosti.

Napad na selo 24. i 25. jula 1992. godine izvršili su pripadnici Vojske Republike Srpke.

Među 68 ubijenih Hrvata stradale su kompletne porodice. Najmlađi ubijeni stanovnik Brišeava bio je četrnaestogodišnji Ervin Matanović, a najstariji Stipo Dimač koji je imao 81 godinu. 

Mnogi stanovnici Briševa prošli su kroz logore i nisu dočekali kraj rata. Banjalučki biskup monsinjor Franjo Komarica predvodio je misu za ubijene žitelje Briševa.

Nekada je u Briševu živjelo 400 stanovnika hrvatske nacionalnosti. Poslije rata povratnika nema, a samo poneka kuća je obnovljena. Posmrtni ostaci ubijenih pronađeni su u 15 grobnica.

Tužiteljstvo BiH je za ove zločine podiglo optužnicu protiv Mirka Vrućinića, optuživši ga da je kao član Kriznog štaba i prvi čovjek Službe javne bezbjednosti Sanski Most komandovao i koordinirao snagama koje su ubile najmanje 50 civila, te učestvovale u zatvaranju mučenju i zlostavljanju više hiljada civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Na obilježavanju 25. godišnjice stradanja stanovnika Briševa nije bilo političara, javlja BHRT.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.