25.7.2017. 22:25
0
Dragan Čović uvjeren da će Izborni zakon biti usvojen do jeseni
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je najavio za sutra u Mostaru radni ručak sa članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

Na današnjem druženju s novinarima najavio je i to da će odgovori na Upitnik Evropske komisjie biti prevedeni i predani do kraja septembra ove godine, a da će Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) biti aktiviran u decembru.

Čović je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona BiH do jeseni biti usvojene, a da je najbitnija stavka tog zakona da svaki narod u BiH bira svoje predstavnike.

Govoreći o Izbornom zakonu, te presudi Suda u Strazburu, Čović je pojasnio da Odluka suda u Strazburu nije definirala to da svako mora biti izabran, nego da svakom građaninu treba pružiti mogućnost da bude biran, a ko će biti izabran, odlučuju građani BiH, te, kako je kazao, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH. 

-  Moje je da stvorimo ambijent da donosemo Izborni zakon koji će biti opće prihvatljiv, a ja sam siguran da svako od ponuđenih rješenja, bilo direktno ili indirektno neće biti propust – kazao je on.

Naglasio je da ni jedan Hrvat ili Bošnjak iz bilo kojeg dijela Federacije BiH neće biti uskraćen za mogućnost da se kandidira.

Govoreći o Haškom tribunalu, kazao je da sve dok djeluje ta institucija, „mi imamo obavezu sarađivati“.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH izgubila kredibilitet u očima funkcionera EU, kazao je da to i nije tako, jer BiH ima puno prijatelja u EU.

- Na nama je da pokažemo više odgovornosti prema prijateljima, funkcionerima EU, više poštivanja – kazao je te dodao da će mišljenje o napretku BiH biti pozitivno ako bi riješili Upitnik, i Transportnu zajednicu, aktivirali MAP, ali da „nije tako teško da se mi između sebe dogovorimo“.

Dodao je da u vezi MAP-a uknjižba vojne imovine nije najvažnije pitanje, već je važnije pokazati zrelost i spremnost rješavanja problema, „pokazati da se znamo nositi sa izazovima“.

- Reformske aktivnosti moraju početi od danas, od pravosuđa pa dalje – istakao je Čović i dodao da su izbori još daleko te da nema nikakvog ograničenja da se kandidira.

Pojasnio je da postoji niz faktora za kandidaturu, a jedan od njih je da ako ostane puno hrvatskih pitanja neriješeno, sigurno će se kandidirati.

Drugo je, kazao je, da li će stranka ili oni koje predstavlja do tada imati slična razmišljanja kao on, te dodao da želi sačuvati hrvatski narod kao politički narod.

- Ja bih osobno smatrao kao svoj politički poraz ako bi oslabila politička pozicija hrvatskog naroda u BiH, ako ne bi uspjeli dobiti MAP i kandidatski status – kazao je Čović.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.