26.7.2017. 8:08
0
Predstavnički dom PSBiH o Izvještaju o radu VMBiH za 2016. godinu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas bi trebalo da razmatra Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara u odnosu na posljednju dekadu, najveće prihode, najmanju zaduženost u regiji, te značajan porast broja zaposlenih.

Također je navedeno da je, istovremeno 2016. bila najuspješnija godina na putu evropskih integracija BiH od momenta pokretanja tog procesa. Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, partnerstvo BiH i Evropske unije je intenzivirano i evropske integracije su stavljene u fokus djelovanja Vijeća ministara, definirane kao ključni prioritet i stavljene u formalni politički dijalog.

Ističe se da je slijedom toga, a nakon intenzivnog i predanog rada, Vijeće ministara BiH izradom i usvajanjem brojnih dokumenata iz oblasti evropskih integracija, ispunjavanjem postavljenih političkih preduvjeta za daljnji napredak i kredibilnom realizacijom preuzetih obaveza, praćenih redovnim održavanjem dijaloga s Evropskom unijom u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji, značajno dinamiziralo evropske procese u BiH.

Paralelno s aktivnostima na putu evropskih integracija, fokus rada je stavljen na ekonomski rast i razvoj, što je rezultiralo rastom vitalnih ekonomskih parametara i jačanjem vladavine prava - ocijenjeno je u Izvještaju.

Vijeće ministara je tokom 2016. održalo 63 sjednice na kojima je, između ostalog, utvrdilo 19 prijedloga zakona; usvojilo sedam strategija i 13 akcionih planova; donijelo 283 odluke; usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti...

Predstavnički dom trebao bi razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković.

Prevdiđeno je i razmatranje dva zakonska prijedloga poslanice Maje Gasal-Vražalice, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Bit će razmatran i  Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu trebala bi biti i Preporuke s konferencije „Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH“.

(Fena/Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.