26.7.2017. 15:15
0
Suđenje Zukiću i drugima: Profesorica Lujinović svjedočila o pokušaju utjecaja na polaganje ispita
Pred Općinskim sudom u Sarajevu danas je nastavljeno suđenju generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još sedam optuženih osoba za više krivičnih djela


Pred Sudom je danas svjedočila svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo, profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almira Lujinović, koja je svjedočila o pokušaju utjecaja na polaganje ispita na Medicinskom fakultetu, konkretno u slučaju optuženog Safeta Bibića.

Profesorica Lujinović je istakla da ne poznaje nikog od optuženih osim drugooptuženog Safeta Bibića s kojim je zajedno bila u Upravnom odboru Studentske klinike.

Svjedokinja je kazala kako je nju nazvao Safet Bibić dva ili tri dana prije ispita iz Anatomije i pozvao se na profesora Kapidžića rekavši joj da bi na ispitu trebala pripaziti studentkinju Mirvetu Pervan. Profesorica je istakla kako se radilo o studentkinji koja je već četvrti put obnavljala prvu godinu.

- Studentica je došla na ispit usplahirena i nervozna, izvukla je deset pitanja. Bilo je pitanja na koja je dala dobre odgovore, ali je bio problem s jednim pitanjem na kojem sam ja posebno insistirala, jer sam smatrala da tu oblast studenti moraju znati. Studentica je, kad je došlo do tog pitanja, počela plakati i govoriti kako ne može više, a ja sam tada napravila izuzetak i rekla joj da dođe drugi dan na ispit kada se smiri – ispričala je profesorica Lujinović.

Dodala je kako je studentkinja došla sljedeći dan smirena i puno spremnija za ispit, te je po njenom mišljenju zadovoljila i položila ispit.

- Čula sam se sa Bibićem i rekla sam mu da je studentica položila ispit, ali se ne sjećam ko je koga kontaktirao, on mene ili ja njega. Mogu potvrditi da poziv Safeta Bibića nije imao nikakav utjecaj na mene – kazala je svjedokinja.

Profesorica je istakla da je taj događaj bila potpuno zaboravila sve dok je nisu kontaktirali iz Tužilaštva da da izjavu u vezi tog slučaja.

- Tada sam prišla profesoru Kapidžiću i rekla sam mu da me je zvao Safet Bibić i da se pozivao na njega, a profesor Kapidžić je bio zatečen – kazala je svjedokinja Lujinović.

Advokat Safeta Bibića Almir Bibić pitao je profesoricu Lujinović da li se dešava da je zovu ljudi zbog intervencija u vezi ispita, ona je potvrdila da ima takvih slučajeva, ali da to na nju ne djeluje, jer, kako je kazala, ne bi pustila ni rođeno dijete ukoliko ne pokaže znanje dovoljno za prolaznu ocjenu.

Pored profesorice Lujinović, danas je pred Sudom trebala svjedočiti i Amela Grbo, ali zbog trenutnog odsustva iz Sarajeva nije joj bilo moguće dostaviti poziv za svjedočenje, pa će pred Sudom svjedočiti neki drugi put.

Današnje ročište je u jednom trenutku prekinuto zbog zdravstvenih problema optuženog Mirsada Kukića kojem je pozlilo, ali je nakon uzimanja lijekova i osvježenja suđenje nastavljeno.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje. 

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednike SDA tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja. 

Nastavak suđenja zakazan je za 25. avgust. 

(Patria/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.