29.7.2017. 10:05
0
Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale
S novih 120 metara obale ilijaško jezero Starača, koje je grupa ljubitelja prirode spasila da ne postane deponija i izvor zaraze, postalo je još primamljivija destinacija za odmor, ali i za takmičarski i rekreativni ribolov.

Udruženje građana ''Bistro!'' uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje.

Iz Udruženja su Feni kazali da je zahvaljujući novcu koji su dobili urađen ogroman posao  te da je od bare s maksimalno desetak mjesta za ribolov, Starača postala jezero na kojem se mogu organizirati takmičenja za 60-ak takmičara.

- Zahvaljujući aktivnostima ribolovaca našeg udruženja i USR 'Sarajevo 1906', Sarajevo i okolina su dobili dvije jako lijepe vode na kojima se već uveliko održavaju takmičenja  državnog ranga - naveli su iz Udruženja ''Bistro!''.

Kažu da su i njihovi prijatelji uradili dobar posao na uređenju ribarske oaze ''Lađenice'' u Dobroševićima te da je i njima finansijski pomogao UNDP. Pozvali su i druge organizacije, udruženja te sve koji su u mogućnosti da pomognu onima koji žele ''prirodi vratiti dug''.

Jezero Starača se nalazi na području općine Ilijaš, nedaleko od naselja Ljubinića. Prije uređivanja, bez obzira na nezagađenu i kvalitetnu vodu, prijetilo je da postane lokalitet deponije.

Zahvaljujući ljubiteljima prirode i ribolovcima iz Udruženja ''Bistro!'' koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama ovo jezero služi za održavanje takmičenja ribolovaca te kao izletište u kojem mogu uživati građani ilijaške općine, ali i cijelog Sarajevskog kantona pa i šire.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.