31.7.2017. 15:56
0
Zvizdić: Nisam čuo nijedan valjan argument protiv rada Vijeća ministara
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, neusvajanju Izvještaja o radu Vijeća ministara, akcizama, odnosima unutar koalicionih partnera, piše agencija Patria.

- Prisustvovat ću samitu Jadranske povelje u Podgorici 2. augusta zajedno sa premijerima zemalja regiona Zapadnog balkana. Sama tema će biti euroatlanske integracije sa posebnim osvrtom na pitanje sigurnosti i očekujem dalju podršku BiH na putu evropskih integracija ali očekujem da će na ispravan način biti vrednovan učinak i rezultati koje smo ostvarili u proteklih 18 mjeseci. Nije bilo odlazaka na strana ratišta, broj povratnika je bio par desetina, a ne par hiljada. Borba protiv terorizma ostaje prioritet rada Vijeća ministara BiH, smatramo da se radi o globalnom problemu - kazao je na Zvizdić.

Zvizdić je istakao kako je Izvještaj o radu Vijeća ministara oboren iz čistih politikantskih razloga, a ne zbog stvarnog stanja.

- Vijeće ministara nastavlja raditi normalno i funkcionalno, kao što smo i danas. Ja nisam čuo jedan jedini argument u istupima zastupnika kada je riječ o Izvještaju o radu VM. Očekivao sam argumentovanu raspravu, a čini mi se da smo raspravljali o otapanju leda, kiši i svemu i svačemu osim Izvještaju o radu VM. Ja i dalje tvrdim da je 2016. godina najbolja u radu Vijeća ministara BiH. SNSD i SBB su imali cilj da sruše izvještaj, pa i da koče napredak BiH ka evropskim integracijama. Ta koalicija je djelovala vrlo smišljeno kada je riječ o rušenju Izvještaja, ali i zaštiti gospodina Špirića s druge strane – poručio je Zvizdić.  

On se dotakao i najnovijih istupa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima negira bosanski jezik.

- Ja govorim bosanskim jezikom, i to je poruka onima koji ga osporavaju. Bilo je puno većih od Dodika, koji su to pokušavali, i to niko nije uspio. Govorim jezikom kojim govori 52 posto ljudi koji su se tako izjasnili na posljednjem popisu.

On se dotakao i ministra Ismira Juska čiji su članovi stranke kojoj i on pripada glasali protiv Izvještaja Vijeća ministara.

- Današnjem sastanku nije prisustvovao Jusko, bio je njegov zamjenik. Sasvim je opravdano da prisustvuje narednim sjednicama. Vijeće ministara nastavlja raditi u punom kapacitetu – kazao je Zvizdić i istakao kako je na političkim partijama da osiguraju koalicioni kapacitet za funkcionisanje rada Vijeća ministara.

Zvizdić je istakao kako će Upitnik Evropske komisije biti završen na vrijeme, ako se njegovom popunjavanju pristupi na ozbiljan način. Dodao je i kako neće doći do promjene u pristupu prema aranžmanu s MMF-om, te kako je potrebno usvojiti akcize.

- Sasvim odgovorno tvrdim, ako ne bude političkih opstrukcija, završit ćemo Upitnik u ranu jesen. Ako bude opstrukcija onda neće. Vijeće ministara neće uraditi ništa što bi značilo raskid aranžmana s MMF-om. Iskoristit ćemo sve da ispravimo nepravdu prema policajcima koji u jednom dijelu BiH imaju po 200, 300 maraka manje plate u odnosu na drugi dio, ali to ne znači da ćemo ugrožavati aranžman s MMF-om. Kada govorimo o finansijskom okviru, nije vezan za zakon o akcizama i u njega nije uključeno pitanje Zakona o akcizama. Postoje druge vrste prihoda na osnovu čega se mogu kreirati novi budžeti. Model koji mi treba da obezbijedimo i izvore sredstava koji će vrlo jasno pokazati da imamo kapacitet da vraćamo kredite koji su već odobreni. Ako Vlade entiteta imaju bilo koji drugi model, neka to prezentuju javnosti. Ako nemaju, neka kažu da su akcize jedini model na osnovu kojeg se mogu vratiti krediti EBRD-a - zaključio je Zvizdić.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.