1.8.2017. 13:50
0
Žiga: Škole jahanja put za očuvanje bosanskog brdskog konja
Ergela za uzgoj bosanskog brdskog konja, koja je početkom ove godine osnovana u okviru Sportsko-rekreacionog centra u Ajdinovićima, ima dva pastuha, osam kobila i pet grla podmlatka. Svi konji su ujahani, a mogu ih jahati djeca i odrasli.

-Tako se svakodnevno može vidjeti prekrasan prizor kada deset jahača prolazi kroz šumovite predjele u okolini Ajdinovića, a djeca koja dolaze u posjetu Centru s oduševljenjem jašu u padoku, miluju i hrane ždrebadi, slikaju se s konjima - kazao je Feni predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Enver Žiga. 

Sa stanovišta uzgoja bosanskog brdskog konja, navodi Žiga, lokacija Ajdinovića bi se mogla nazvati idealnom, nadmorska visina je oko 1.000 metara, konji tokom cijelog proljeća, ljeta i jeseni imaju dovoljno ispaše,  vode  te  prostora za trčanje i igru.

Ističe da su na toj ergeli konji dobili svoju funkciju jer se iznajmljuju djeci i odraslima za jahanje. Na taj način, dodaje, konji sami zarađuju sredstva za izdržavanje.

- Bosanski brdski konji su se ovdje pokazali kao izvanredni za terensko jahanje, bez problema savladavaju i najveće uspone, oprezni su i dobronamjerni prema jahačima tako da se većina onih koji jednom projašu kroz prelijepe predjele koje ljudska ruka još nije pokvarila vraćaju ponovo i uglavnom traže konje koje su ranije jahali. Nama nekolicini je bilo poznato da je bosanski brdski konj izvanredan jahaći konj, posebno za obuku djece i terensko jahanje, ali to nije poznato većini onih koji se zanimaju za konje i jahanje, čak ni jednom broju vlasnika škola jahanja - kaže Žiga.

Smatra da se u Ajdinovićima moguće uvjeriti u sve kvalitete te pasmine konja, njegovu snagu, izdržljivost, temperament, dobru narav i privrženost ljudima, što su karakteristike koje se samo mogu poželjeti.

- Rad sa konjima na ovoj ergeli daje nam nadu da će bosanski brdski konj biti više zastupljen i u školama jahanja i kod potencijalnih vlasnika koje žele imati u svom vlasništvu jednog ili dva konja. To bi ujedno trebao biti put za očuvanje ove pasmine koja je  ugrožena i čija je brojnost mala. Mi u Međunarodnom udruženju uzgajivača bosanskog brdskog konja vrlo pažljivo pratimo sva zbivanja oko pasmine i veoma nas raduje sve ovo što se dešava u Ajdinovićima - poručio je Žiga.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.