2.8.2017. 14:05
0
Vruća jesen za akademsku zajednicu, borba za autonomiju UNSA-e se nastavlja
Usvajanje Prijedloga zakona o visokom obrazovanju u Skupštini KS posljednjeg dana mjeseca jula, pokazalo je političku silu vladajuće koalicije SDA-SBB začinjenu raznim oblicima trgovine sa pojedincima koji su ih podržali. Akademska zajednica koju je tog dana zvanično predstavljao rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, umjesto da bude potpomognuta i univerzitetskim profesorima koji sjede u zastupničkim klupama, doživjela je potpuno obrnuti scenario. Umjesto da po logici stvari stanu u zaštitu javnog univerziteta na kojem rade, oni su uživljeni u uloge političara, digli ruke za zakon čije će posljedice vrlo brzo i sami osjetiti.
Među zastupnicima SBB-a su dva univerzitetska profesora Selma Filipović i Rasim Lakota, a glas za dao je i samostalno-svačiji zastupnik profesor Amel Mekić.

Implementiranjem ovog zakonskog rješenja UNSA se dovodi pod političku kontrolu, gubi se uloga akademske zajednice, a prelaskom na trezorsko poslovanje svi tokovi novca zavisit će od Vlade KS. U pitanje se dovode brojni međunarodni projekti koji su u toku i u procesu apliciranja. Za njihovu dalju sudbinu više neće odgovarati fakulteti i instituti koji gube pravni subjektivitet već će jedini krivac biti Vlada KS na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrom obrazovanja Elvirom Kazazovićem koji je predložio zakon pun manjkavosti. Začuđujuće je da ministar koji je i profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj ne razmišlja o posljedicama koje će završetkom svog ministarskog mandata dobro osjetiti.    

Ulaganje u nauku, što je osnova za dalji razvoj Univerziteta, očito nije cilj ove Vlade. Ograničavanje Univerziteta prenormiranim zakonom i potpunom kontrolom nad svim procesima uvod su u devastaciju najstarijeg i najboljeg javnog univerziteta u BiH.

Kreatori ovog zakonskog rješenja nisu slušali glas akademske zajednice, pa ni pravnih stručnjaka, a usvojenim amandmanima pojedinih zastupnika iz vladajuće garniture ukinuto je pravo glasa prorektorima Univerziteta u Sarajevu. Uzimajući u obzir i da je sada osim Senatu data mogućnost i Upravnom odboru da smijeni rektora i dekane, onda je jasno da se išlo u pravcu pravljenja podloge za naredni korak – smjenu rektora.

Oni koji su imali mogućnost upozoriti Vladu KS, premijera, ministre na negativne posljedice zakona na Univerzitet u Sarajevu okarakterisani su kao protivnici bez ikakve mogućnosti da se njihov glas uvaži. Tako je primjerice upozoravano da se gašenje 35 fakulteta i naučno-istraživačkih instituta i prelazak na trezor ne može sprovesti u roku od šest mjeseci, već minimalno 24 mjeseca. No, Vlada KS je pomjerila rok za početak 2019. godine. Vrijeme pred nama će pokazati da se radi o nemogućoj misiji.

Rektor Rifat Škrijelj opravdano je kritikovao zakon navodeći da za UNSA-u slijede teški dani ukoliko ovakav zakon ostane na snazi. Tokom sjednice Skupštine KS rektor je govorio o činjenicama i mogućim posljedicama primjene zakona, a premijer Konaković optuživao je Univerzitet za kriminal, netransparentno trošenje novca, prodaju nekretnina. Sve je ličilo na obračun premijera sa neposlušnicima iz akademske zajednice, pa vrlo vjerovatno i sa rektorom koji je nakon izbora napustio politički funkciju koju je obavljao u SDA.   

Čelični rektor kako je dobio nadimak u akademskim krugovima  jasno je poručio i Vladi i ministru da akademska zajednica ostaje opredijeljena za dijalog, ali i za borbu očuvanja autonomije. Ukoliko dijalog ne urodi plodom, u pripremi su i sve druge neophodne mjere za zaštitu statusa Univerziteta u Sarajevu. Moglo bi se reći da se očekuje vruća jesen na relaciji Vlada KS – UNSA.

Već sada je jasno da će rektor u narednom periodu imati pune ruke posla, a nije isključeno da će se morati (iz)boriti i sa pojedincima u vlastitom okruženju.  


(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.