2.8.2017. 16:44
0
Kladionice: AMUS od nas traži naknadu za muziku, iako u poslovnicama i nemamo radio uređaje
Patria
Patria
“Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca” (AMUS), i “RSA Gaming d.o.o.“ Banja Luka” potpisali su ugovor o korištenju autorskih muzičkih djela u salonima za igre na sreću.

U članu 1. tog ugovora stoji da se Ugovor primjenjuje i na sve istovrsne korisnike iz ove kategorije u bh. entitetu Republika Srpska, dok je u članu 13. AMUS pozvao sve istovrsne korisnike iz RS-a da se jave radi zaključenja pojedinačnog ugovora. Pojednostavljeno, AMUS poziva kladionice da potpišu ugovore i plaćaju naknadu za korištenje muzike u svojim poslovnim prostorima.

Prema ovom ugovoru, naknada za javno reproduciranje muzičkih djela u salonima za igre na sreću na mjesečnom nivou iznosi 50 KM za kasina, 30 KM za automate u posebnim klubovima, a 15 KM za kladionice, i to po svakom uplatnom. To znači da bi samo od priređivača igara na sreću u RS-u iz 1.406 lokacija AMUS godišnje mogao naplatio više od 326.000 KM. U ovu cijenu nije uračunat PDV.

Privatni priređivači tvrde da nema nikakvog osnova da se ovaj ugovor odnosi na njih, nego može da se odnosi samo na „RSA Gaming“ koji je i potpisao ugovor s AMUS-om.

Kladoničari ističu da je njihova djelatnost priređivanje igara na sreću, i to je ono od čega ostvaruju prihod, ali ne i od puštanja muzike u poslovnicma.

„Mi u svojim lokacijama niti imamo radio uređaje, niti javno puštamo muziku, niti nam je muzika uopšte potrebna za obavljanje naše djelatnosti“, tvrde iz privatnih kladionica.

Prema njima, radi o nastavku represije na domaće privatne kladionice.

„Osnivač AMUS-a je muzičar Dino Merlin. Firmu “RSA Gaming d.o.o.” osnovala je firma “Novo RS d.o.o.”, čiji je vlasnik austrijski koncern Novomatic, koji se već više od godinu i po dana u BiH dovodi u kontekst nečasnih radnji i sprege s domaćim političarima, a sve s ciljem preuzimanja bh. tržišta igara na sreću u kojem već ima značajan udio. Tek treba vidjeti šta će uslijediti iz ovog Ugovora kojeg je AMUS potpisao s RSA Gamingom, ali bojimo se da je u pitanju priprema terena za novi oblik represije nad domaćim privatnim kladionicama“, tvrde iz kladionica, dodajući da “samo oni poslovni subjekti koji za svoje poslovanje koriste muziku i zaključe ugovor s AMUS-om trebaju da plaćaju naknadu za autorska prava.

U presudi od 30. marta 2017. godine Općinski sud u Sarajevu je odbio 164.480,71 KM tešku tužbu AMUS-a protiv firme Hoteli Ilidža d.d. za povredu autorskih prava i autorske naknade. Činjenica je da firma Hoteli Ilidža d.d. javno puštaju muziku u svojim prostorima, ali Opštinski sud u Sarajevu je ipak odbio tužbu. Kao obrazloženje presude sud je iznio činjenicu da AMUS i Hoteli Ilidža nemaju potpisan ugovor, kao i da AMUS nema potpisan ugovor s Udruženjem Hotelijera i Restoratera čiji je član i Hoteli Ilidža, piše NAP.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.