2.8.2017. 18:11
0
Denis Zvizdić: Poruke sa Samita su pozitivne za BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas, na pres-konferenciji u Podgorici, da je na Samitu Jadranske povelje potvrđena opredijeljenost svih zemalja zapadnog Balkana na realizaciji projekata koje BiH vode ka članstvu u Evropskoj uniju.

- Što je najvažniji zajednički cilj zemalja zapadnog Balkana, koji omogućava da jačamo našu regionalnu saradnju u političkom, ekonomskom i društvenom smislu - istakao je.

Drugi važan detalj na Samitu, rekao je dalje predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je što su se mogle čuti poruke regionalne saradnje, mira, stabilizacije, pomirenja, evropskih integracija i NATO integracija.

- To je sve neophodno da bi zapadni Balkan nastavio svoju evropsku perspektivu, ekonomski razvoj da bi ojačao vladavinu prava, poboljšao životni standard i da bi bio u stanju u integrativnom smislu postati dio velike porodice evropskih zemalja - rekao je Zvizdić na pre-konferenciji u Podgorici.

Naglasio je da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva vanjskopolitička cilja - dobijanje kandidatskog statusa za članstvu u Evropskoj uniji, što se očekuje u narednoj godini i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO.   

Realizacija navedenih ciljeva, po riječima Zvizdića, dovest će do stabilizacije prilika u BiH i omogućiti da se na ispravan način valoriziraju potencijali države u smislu ekonomskog razvoja i stvaranja pretpostavki za budući prosperitet BiH.

Zvizdić je ukazao da je govor potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea na Samitu "ulio optimizam i dao novu nadu potvrđujući da zapadni Balkan ostaje u fokusu interesa SAD-a i njihovih evropskih partnera".    

- Poruke sa Samita su pozitivne za BiH, koja nastavlja putem euroatlanskih integracija - zaključio je na pres-konferenciji Zvizdić na kojoj je pohvalio organizaciju Samita i uputio zahvalnost za visok nivo posvećenosti, gostoprimstva i odgovornosti Crne Gore kao zemlje domaćina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.