2.8.2017. 20:15
0
Dekani i profesori o zakonu o visokom obrazovanju: Umjesto da ide prema Evropi, UNSA se lokalizuje
Nakon što je u ponedjeljak u Skupštini KS usvojen Zakon o visokom obrazovanju ne stišavaju se reakcije. Akademska zajednica najavila je nastavak borbe za autonomiju, a nije isključeno da će biti zatražena smjena ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića kao i njegovog pomoćnika Sifeta Kukuruza, piše agencija Patria.

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salih Fočo kazao je Patriju da će se usvojeni Zakon o visokom obrazovanju negativno odraziti na finansijski okvir jer će fakulteti prelaskom na trezor izgubiti vlastita sredstva.

- Kanton Sarajevo će biti na gubitku oko 50 miliona KM godišnje. Ovim zakonom Univerzitet u Sarajevu je zakočen prema integrativnim procesima, a doći će u pitanje i razmjena studenata u okviru programa Erasmus+. Ti projekti planiraju se godinu ranije  - kazao je Fočo.

On kaže da su samo u prošloj godini na Filozofskom fakultetu boravila 72 studenta, a 32 sa Filozofskog na drugim fakultetima.

- Imali smo plan da to ove godine bude 100 studenata, ali vrlo vjerovatno da se to neće dogoditi.

Dekan Fočo je kazao da se zakonom Univerzitet u Sarajevu svodi na lokalni nivo umjesto da ide ka Evropi.

- U pitanje će doći i diplome studenata jer je ovaj zakon i na njihovu štetu - kategoričan je Fočo.  

Profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Dženan Đonlagić kazao je za NAP da će zakon koji je izglasala Skupština KS srednjoročno zaustaviti rast i razvoj Univerziteta u Sarajevu. On smatra da je dat kratak rok za ukidanje pravnog subjektiviteta članica UNSA-e. 

- Ovim zakonom će se demotivirati i rad akademskog osoblja.

Profesor Đonlagić navodi i da će problem predstavljati uvođenje Univerziteta u Sarajevu na trezorsko poslovanje.

- Od 120 do 130 miliona KM potrebno je da Univerzitet u Sarajevu funkcionira. Od tog iznosa 66 miliona KM davala je Vlada KS. Znači sad će se na budžet natovariti i ta razlika s obzirom da fakulteti i instituti više neće ostvarivati vlastita sredstva. Odakle će Ministarstvo naći ta sredstva – pita Đonlagić.

On je kazao da je optimalno rješenje bilo da Univerzitet u Sarajevu bude trezor i da novac koji daje Vlada KS ide na račun UNSA-e odakle se dalje raspoređuje članicama.

- Kreira se finansijski izvještaj, upućuje se na Upravni odbor i dalje prema osnivaču. Tako imate kontrolu utroška novca pa ako treba i da se provede godišnja revizija – kaže Đonlagić.

Ovakvu ideju ranije je dao i prorektor za finansije UNSA-e Željko Šain.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta istakao je da je prenormiranje koje imamo u visokom obrazovanju pogubno za tu oblast te da bi bilo bolje direktno primijeniti Okvirni zakon o visokom obrazovanju. Fejzić je kazao da će doći u pitanje svi međunarodni projekti i novac koji su trebali dobiti jer će izgubiti status pravnog subjekta.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije kazao je da se akademska zajednica nastojala izboriti za neke izmjene prije donošenja zakona.

- Sada kada je donesen ja kao legalista smatram da ga treba poštovati. Isto tako smatram da akademska zajednica ne treba da ćuti i da sve ono što bude predloženo kao izmjene zakona da se uradi u skladu s procedurama kako se mijenjaju zakoni – kazao je Korajlić.

On dodaje da ukoliko Vlada KS objavi zakon u Službenom listu tokom avgusta upast će se u konfuznu situaciju, s obzirom da je vrijeme godišnjih odmora te da se brojni podzakonski akti koje trebaju fakulteti donijeti neće moći ispoštovati u kratkom periodu. On se nada da će Vlada KS ipak zbog ovih okolnosti zakon objaviti u septembru. 

(NAP/Merima Druškić)

UNSA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.