7.8.2017. 17:15
0
Inicijativa za uvođenje jeftinijih karata za prijevoz studenta u KS
Realizacija inicijative Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo o uvođenju jeftinijih godišnjih karata za javni gradski prijevoz studenata tema je o kojoj je danas razgovarao ministar Mujo Fišo sa predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Merimom Serdarevićem i zamjenicom predsjednika Rijanom Jusufbegović.

Načelno smo dogovorili da bi cijena te karate bila maksimalno 100 KM, što predstavlja smanjenje trenutne cijene karte za oko 50 posto za redovne i redovne samofinansirajuće studente i oko 75 posto za vanredne - kazao je ministar Fišo, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo. 

Po riječima Serdarevića, taj dogovor odnosi se na sve studente koji pohađaju visokoškolske ustanove u KS, bez obzira na status studija i u kojoj zoni žive.

- Karta bi važila u svim zonama i svim vidovima javnog gradskog prijevoza, odnosno vozilima javnog gradskog saobraćaja na području KS - naglasio je ministar Fišo.

 Na sastanku je objašnjeno da bi prilikom upisa studenti kupili kartu sa izuzetkom onih koji dokažu da žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra od visokoškolske ustanove koju pohađaju, a što bi dokazivali kućnom listom, ugovorom o zakupu smještaja, odnosno potvrdama iz studentskih domova.

Studenti koji dokažu da u svom vlasništvu posjeduju privatno motorno vozilo također ne moraju posjedovati ovu kartu. Naglašeno je i da će se tokom provođenja te procedure posebno tretirati studenti koji dokažu da su slabijeg imovinskog stanja, kao i da će se njima ta karta dodatno subvencinirati.

Istaknuto je i da ta aktivnost posebno ima smisla zbog najava i implementacije projekata zatvaranja tramvajskih stajališta i uvođenja sistema elektronske naplate karata u vozilima javnog gradskog prijevoza, čijom realizacijom neće biti moguće koristiti prijevoz bez karte.

Kako je najavljeno, ta aktivnost bi mogla početi već od ljetnog semestra predstojeće akademske godine, a do kada bi se okončale sve neophodne pripremne radnje za njenu uspješnu implementaciju, navodi se u saopćenju. 


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.