7.8.2017. 17:45
0
Bukvarević potpisao pismo s preporukom za zapošljavanje djece poginulih
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević simbolično je, povodom dana "Odbrana BiH - Igman 2017", s predsjednikom Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Alminom Škrijeljom na Igmanu potpisao "molbu za davanje prioriteta prilikom zapošljavanja djeci šehida i poginulih boraca".

To predstavlja nastavak aktivnosti koju provodi federalni ministar s predstavnicima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Zajednice županijskih zajednica udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu, a sve radi promoviranja aktivnosti na zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca/branitelja, kojih na Zavodima za zapošljavanje ima oko 5.000.

- Djeca naših najzaslužnijih sinova, imaju prioritet u zapošljavanju koji je definisan u Zakonu o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica i kroz deset kantonalnih Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, što nam daje za pravo da tražimo do svih institucija, javne uprave, javnih preduzeća i javnih ustanova na federalnom, kantonalnim, gradskom i općinskom nivou vlasti da poštuju u potpunosti ove Zakone i daju prednosti u zapošljavanju djeci šehida i poginulih boraca - istakao je Škrijelj.

Bukvarević je rekao da smatra da je poražavajuća činjenica svima da su djeca šehida i poginulih boraca dovedena na rub egzistencije, da odlaze sa ovih prostora, a pri tome svi zaboravljaju da su njihovi očevi ili majke, a neke djece i oba roditelja dali život za Bosnu i Hercegovinu, za slobodu i bolji život u njoj.

- To je samo jedan od većih razloga, zbog čega ulazimo u otvorenu i radikalniju borbu za djecu naših najzaslužnijih bosanskohercegovačkih sinova, kako bi spriječili da se ogroman broj djece šehida i poginulih boraca svih mogućih profila nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - istakao je federalni ministar.

Broj djece na Zavodima za zapošljavanje je skoro 5.000, od čega oko 3.300 sa srednjom stručnom spremom, oko 1.500 sa visokom stručnom spremom i oko 200 sa završenom osnovnom školom. Među našom djecom imamo više različitih profila, od pekara, stolara, bravara, automehaničara, socijalnih radnika, pravnika, ekonomista, inžinjera itd, navedeno je u pismu koji su potpisali federalni ministar Bukvarević i predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Škrijelj.

Pismo je upućeno svim institucijama i preduzećima čiji je osnivač Federacija BiH, kantone skupštine te gradska i općinska vijeća, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.