9.8.2017. 16:25
0
Miličević: Aktuelna vlast u RS-u ne zna građanima obezbijediti napredak
Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević ocijenio je da aktuelna vlast u RS-u ne zna, ne želi niti može da građanima tog entiteta obezbijedi bilo kakakv napredak.

To je jasno iz činjenice da su od 2010. godine prosječne plate u RS-u rasle za tek šest posto, a penzije za samo 22 KM, uz gotovo dvostruko povećanje troškova života, što se teško može nazvati napretkom - navodi se i Miličevićevoj pisanoj izjavi za medije. 

Prema njegovim riječima, da bi se građanima Republike Srpske omogućio dostojan život, najniže plate, to jest minimalne obavezne zarade moraju biti usklađene sa potrošačkom korpom i to u iznosu od najmanje 30 posto. 

- To se može i mora postići reformom poreskog sistema, koji je nepravedan i tereti na isti način najmanje i najveće zarade, što je uzrok stagnacije rasta plata, ali i opterećuje privredu, samim tim i rast bruto društvenog proizvoda - ocijenio je Miličević. 

On je još ocijenio da bi se reformom poreskog sistema podstakla legalizacija ogromnog sektora sive ekonomije, što bi podstaklo novi rast ukupne ekonomije RS-a, nove investicije, rast plata i bruto društvenog proizvoda. 

- Time bi se smanjila potreba za kreditima i smanjila zaduženost Republike Srpske, koja dostiže kritičan nivo - zaključio je predsjednik GO SDS-a i dodao da RS-u neće pomoći ni MMF, ni ruski ni kineski krediti, nove akcize, povećanje PDV-a ni štampanje novca, ako "sami ne pomognemo prvo sami sebi". 

To, kako je istakao, znači vraćanje građanima vjere u institucije, u napredak i boljitak, jer sa prirodnim bogatstvima sa kojima raspolaže, RS može da održi i nekoliko puta veći broj stanovnika, nego što ih sada ima, samo kada bi se sa tim prirodnim dobrima domaćinski odnosilo i gazdovalo.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.