10.8.2017. 19:00
2
Turist kojeg je El Kaida pustila nakon šest godina objavio da je primio islam
Nakon skoro šest godina zarobljeništva kod ogranka El Kaide u Maliju, južnoafrički turist Stephen McGowan progovorio je prvi put u javnosti, te rekao da je primio islam, javlja Reuters. McGowan je uz osmijeh novinarima rekao da će zadržati dugu bradu.

Vidim sad da su mnogi moji prijatelji pustili brade, to je postalo moderno – rekao je na konferenciji za novinare. McGowan je pušten prošlog mjeseca, nakon što je zajedno sa još četiri stranca otetet dok su na motorima obilazili Mali.

Jedan od njih, njemačke nacionalnosti, ubijen je tokom otmice. Holanđanin je oslobođen 2015. godine u akciji francuskih specijalaca, dok je Šveđanin oslobođen u junu ove godine. McGowan je nakon puštanja proveo nekoliko dana u bolnici na promatranju, a u javnosti se pojavio zajedno sa ocem i suprugom.

- Ne vjerujem da su znali moju nacionalnost. Oni bi voljeli da sam bio recimo Britanac, jer bi tako najviše dobili. Oteli su me jer nisam bio musliman – rekao je.

Pojasnio je da je u međuvremenu prešao sa katoličanstva na islam, te mu je to olakšalo boravak.

- Nisam vjerovao kada su mi rekli da idem kući, mislio sam da je to šala. Teško je shvatiti kroz šta sam prošao – rekao je nasmiješeni McGowan.

Objasnio je da su ga vodili sa sobom kroz Saharu, često vezanog u kamionu. Najteže mu je pala vijest da mu je majka umrla, a to su mu saopćili kada su ga vozili kući.

Vlada Južnoafričke republike je saopćila da nije plaćen otkup, već je organizacija "Gift of the Givers" posredovala u pregovorima između El Kaide i vlade, a na kraju je talac pušten "iz samilosti".


(Fena/Admir Oručević)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.