11.8.2017. 17:45
0
Ministrima tek ugrijalo: Vlada FBiH pred zahlađenje izdala preporuke
Ministrima u Vladi FBiH tek je danas ugrijalo, i to kada meteorolozi najavljuju zahlađenje izdaju se preporuke za stanovništvo.

Naime, tek je danas a provodeći zaključke 115. sjednice Vlade Federacije BiH, koja je održana 9.8.2017. godine, federalna ministarstva rada i socijalne politike i zdravstva su izdala zajedničko saopćenje, u kojem se kaže da zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile teritorij Federacije BiH u julu i avgustu i kontinuirano negativno utječu na zdravlje pučanstva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, djelatnika koji rade na otvorenom, ali i zdravih mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno-aktivnog pučanstva, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje potrebno je poduzeti sljedeće preporučene mjere.

- Jedna od njih je da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u 07:00 sati ujutro, a da prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite bude pružen kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina. Roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, trebaju to učinito najkasnije do 10:00 sati ujutro – kažu iz Vlade FBiH.

Dalje kažu da bi poslodavci za uposlenike koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru trebali razmotriti mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te nastavka poslije 16 sati.

Ukoliko je proces rada organizovan tako da je nemoguće primjeniti ovu mjeru, preporuka poslodavcima je da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Radno vrijeme može biti i skraćeno srazmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Ustanove koje s radom počinju u 09:00 sati trebaju početak radnog vremena pomjeriti na 08:00. Poslodavci trebaju radnicima s dijagnosticiranim kroničnim bolestima omogućiti korištenje godišnjeg odmora, kao i odsustva sukladno zakonu, kolektivnom ugovoru ili pravilnikom o radu. Poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima i tijelima vlasti, kao i na službenim događajima.

Za radnike koji rade na otvorenom poslodavci trebaju osigurati pripremu (aklimatizaciju) na uvjete pri visokim temperaturama, informirati ih i educirati o prevenciji mogućih posljedica rada pri visokim temperaturama, omogućiti češće pauze radnika u hladovini, osigurati preraspodjelu poslova - teži dio posla prebaciti u hladnije dijelove dana. Treba unositi dosta tečnosti - na svakih 15-20 minuta po jedna čaša rashlađene vode. Također treba prilagoditi opremu i sredstva za ličnu zaštitu na radu - koristiti ljetnja odijela, kape, marame, te  nositi laganu, svijetlu i komfornu odijeću od prirodnih materijala – kažu iz Vlade.

Radnici, posebno koji rade na otvorenom, trebaju imati pravilnu ishranu, prilagođenu vremenskim uvjetima, koja podrazumijeva izbjegavanje teške, vruće i obimne hrane, konzumiranje svježeg voća i povrća, a ne konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke.

- Radnicima koji rade u zatvorenom poslodavci trebaju osigurati korištenje rashladnih sustava (klima uređaji, ventilatori...), vodeći računa o razlici između unutarnje i vanjske temperature, te poboljšati cirkulaciju zraka provjetravanjem.

Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a i u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima potrebno je osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Stanovništvo treba kontinuirano izvješćivati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 18 sati, zaštita od sunčevog zračenja, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, korištenje krema za sunce, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, a osobe koje putuju da prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.). Savjetuje se zaštita od sunčevog zračenja koja podrazumijeva boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali pri tome treba voditi računa da razlika između temperature u prostoriji i vanjske ne bude veća od 5 stepeni Celzija.

Preporučene mjere koje treba provoditi u uvjetima ekstremnih temperatura se nalaze i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH – navodi se.


(Patria/Admir Oručević)

Vlada FBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.