12.8.2017. 12:55
0
Maloljetni borac: Uzeli su mi djetinjstvo, brata i oko, gledam u zgradu Vlade i ne znam šta reći
Demobilisani borci koji već dva mjeseca demonstirraju ispred zgrade Vlade FBiH i ovaj vikend borave u improvizranom kampu.

Na najavu Vlade da seli odgovor je da da će oni za njim i sve dok ne ispune njihove zahtjeve. Podsjećamo, borci traže da se usvoji i objavi jedinstven registar boraca Armije BiH, borački dodatak te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Društvenim mrežama kruži fotografija i status nekada maloljetnog borca koji pred Vladom FBiH traži svoja prava.

- Svoju školsku klupu zamijenio sam sa puškom. Imao sam četrnaest i po godina. 25 maja 92 godine brat mi je pogođen metkom sa četničke strane. Preselio je i dušu ispustio na mojim rukama. Zadnje što mi reče: „Pripazi mi na djecu". Danas se trudim koliko mogu da budem uz tu djecu, a hvala Allahu imam i svoju.  5.4.1993. godine od  bivam i sam ranjen i ja gubim oko i još jedan gubitak dijela mene. Danas u državi koja mi uze djetinjstvo brata i moje oko živim u kampu BORACA. Gledam u ovu zgradu Vlade i neznam šta dalje da kažem – napisao je.

Ovakvih priča sve je više, ali kao da ne dopiru do minitra Salke Bukvarevića, pa i najave da će prestati finansirati boračka udruženja ostale su samo u magli. Niko u Kampu ne vjeruje u riječi već djela, ali koja izostaju od prvog dana od kako su se borci okupili. Brojno stanje u kampu bit će veće kada se Vlada i Parlament vrate sa godišnjih odmora, a do tada oko 50 boraca smjenjuje se i čuvaju Kamp.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.