15.8.2017. 11:31
0
Helikopteri OS BiH gase požar kod Trebinja
Dva helikoptera Mi-8 iz sastava 1. i 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračne i protivzračne odbrane Oružanih snaga BiH od ranih jutarnjih sati angažirani su na gašenju požara u rejonu planine Viduša i trebinjskim brdima, općina Trebinje.


Helikopteri OS BiH su poletjeli jutros iz Rajlovca u šest sati i po dolasku u rejon požarišta odmah su pristupili gašenju požara. U prvom izlazu helikopteri su letjeli po tri sata i izbacili 21 vedro vode (52 tone). Trenutno su sletjeli radi dopune goriva, nakon čega će nastaviti s aktivnostima gašenja požara.  

Zbog neposredne blizine naseljenom mjestu, požar koji je potpomognut vjetrom i visokom vanjskom temperaturom predstavlja prijetnju stambenim objektima u ovom području.

Požar je zahvatio oko 5 hektara šume i niskog rastinja, a zbog nepristupačnosti terenu i nemogućnosti pristupa vatrogasnim vozilima požar se može gasiti samo iz zraka helikopterom.

Angažman helikoptera OS BiH u skladu je sa Sporazumom o saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti pružanja pomoći civilnim organima u reagiranju na prirodne ili druge nesreće, a prema standardnim operativnim procedurama Oružanih snaga BiH.

Tokom izvršavanja zadatka posada se pridržava svih propisanih mjera sigurnosti, a rezultat svega je veoma kvalitetno i profesionalno izvršavanje zadatka gašenja požara od strane pripadnika 2. helikopterskog skvadrona.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.