16.8.2017. 15:53
0
Krišto: Prevazići poteškoće kada je u pitanju put BiH ka NATO-u
Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) nije danas željela komentirati Odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske.

Naime, Pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Kako je Krišto istaknula nije još bila u prilici pročitati obrazloženje te odluke, ali nije sigurna da li to pomaže BiH kada je u pitanju njen euroatlantski put, imajući u vidu činjenicu da postoje brojne odluke Ustavnog suda BiH koje nisu implementirane.

- Sve ovisi od toga kako će se bh. politički predstavnici posvetiti uknjižbi vojne imovine, ali se nadam da ćemo učiniti sve da se euroatlantski put BiH ubrza - kazala je Feni Krišto.

Dodala je da se na neki način može reći da u BiH postoji konsenzus kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji, ali je on manji i uz određene probleme kada je u pitanju put BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

- Tu je situacija složenija zbog knjiženja vojne imovine, ali vjerujem da se i te stvari mogu nadvladati i da se može naći rješenje kako bi se i put BiH ka NATO-u ubrzao - zaključila je Krišto.

Imovina u Han Pijesku još uvijek nije uknjižena na BiH jer je Uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) odbila knjiženje te imovine.

(FENA/Merima Druškić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.