19.8.2017. 22:15
0
HDZ i SNSD protiv: BiH treba zakon na osnovu kojeg će se ispitivati porijeklo imovine političara
Imovina političara uvijek je interesantna tema, a nerijetko u imovinskim kartonima nalazimo lažne informacije, stoga je neophodno izraditi Zakon o ispitivanju proijekla imovine zvaničnika u instiutucijama BIH.

No, ima li šanse da BiH dobije takav zakon? Već u septembru trewblo bi osnovati Interresornu radnu grupu za izradu takvog zakona, a prema prijedlogu Zajedničkog kolegija, članovi Interesorne grupe bili bi parlamentarci Amir Fazlić, Aleksandra Pandurević, Predrag Kožul, Safet Softić, Bariša Čolak i Ognjen Tadić. Vijeće ministara imenovalo bi svoja tri člana.Trebalo bi spitivati porijeklo imovine članova Predsjedništva BiH, delegata i poslanika Parlamenta BiH, članova Vijeća ministara, ombudsmena, državnih tužitelja i sudaca i komandanata u Oružanim snagama BiH. Interresorna grupa imala bi rok od šest mjeseci da izradi zakon.

Ali, SNSD i HDZ tvrde nije potrebna Interresorna radna grupa za izradu zakona.

Protivnik ovog prijedloga između ostalih bila je Zdenka Džambas (HDZ BiH) iz Kluba hrvatskog naroda, kazavši da je formiranje komisije "bezveze", a što je potkrijepila činjenicom da Interresorna radna grupa za izradu Izbornog zakona nikada se skoro nije ni sastala, jer nije bilo kvoruma.

- To je bezveze. Kad nemaš šta, onda formiraj komisiju. Mi smo predali naše imovinske kartone, ko će to pregledati, to je na strani suda i tužilaštva, koga li već. Interresorna radna skupina nema šta da radi - poručila je Džambas.

Dok je govorila njenim riječima smijao se Martin Raguž (HDZ 1990), a koji je i glasao za predloženi prijedlog.

Dragutin Rodić iz Kluba srpskog naroda u Domu naroda kazao je da je ovo potaknuto u dnevno-političke svrhe.  

-  Ja sam protiv formiranja Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH. To treba predložiti Vijeće ministara - kazao je Rodić.

No, ipak je na kraju u Domu naroda prošao ovaj prijedlog, a o njemu će se izjasniti i poslanici Predstavničkog doma 6. septembra.

Iz nevladinih organizacija poručuju da je zakon neophodan i upozoravaju da imovinske kartone koje državni dužnosnici sami popunjavaju i potpisuju, nitko ne provjerava. Tako ispada da mogu napisati što hoće i da ne snose nikakvu odgovornost baš kao što nitko od onih koji ne dostave imovinske kartone nikome ne polažu račune zbog toga.

Također,  nevladine organizacije smatraju da od zakona o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u institucijama BiH nema koristi ukoliko se ne promijeni Kazneni zakon BiH tako što će se u njega unijeti odredba po kojoj je nezakonito bogaćenje kazneno djelo za koje je propisana novčana i zatvorska kazna.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.