20.8.2017. 17:00
0
Kavazović: Gradačac je uvijek bio i ostao kapija Bosne i Hercegovine
Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i Tasin Okić predsjednik UB „Patriotska liga“ Gradačac, zajedničkim presijecanjem vrpce, otvorili su na uzvišenju Bandera u Jasenici kod Gradačca spomenik braniteljima Bosne i Hercegovine.

Tasin Okić predsjednik UB „Patriotska liga“ Gradačaca, jedan od inicijatora izgradnje spomenika kazao je da se on sastoji od pet latica koji simboliziraju zonu obrane 5 bataljuna i 5 stubova vjere sa zvijezdom petokrakom.

„Oko njega se nalazi 7 stiliziranih vojnika, koji simboliziraju sedam korpusa Armije BiH i sedam bataljuna gradačačke 107.viteške motorizirane brigade“, istaknuo je Okić.

Dodao je da je taj spomenik podignut borcima Bosne i Hercegovine i građanima koji su sudjelovali u obrani BiH i simbol je otpora.

Reisu-l-ulema Husein efendija Kavazović kazao je da mjesto na kojem je podignut spomenik zemlja Gradaščevića koja je iznjedrila u bošnjačkom narodu dva najznačajnija sina: Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu i predsjednika Aliju Izetbegovičća rođenog u Bosanskom Šamcu.

Dodao je da je ovaj kraj uvijek bio i ostao kapija Bosne i Hercegovine.

„Ovdje na Banderi, pod ovim obilježjem ljiljanom, pod kojim smo se svi borili, pod kojim smo se zavjetovali da ćemo čuvati našu zemlju, da ćemo se hrabro boriti i da ćemo biti ustrajni, još jednom moramo potvrditi naš zavjet da smo odani sinovi ove zemlje i da ćemo je uvijek braniti“, ustvrdio je  reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Istaknuo je da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci branili Gradačac.

„Bili smo svjedoci da u našim jedinicama nisu bili samo Bošnjaci, nego i drugi narodi koji su se borili za ovu zemlju. Neka tako uvijek ostane. Neka to bude zavjet i ispod ovog ljiljana ovdje u Gradačcu, kazao je reis Kavazović.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je Gradačac i kota na kojem se danas nalazi pravo mjesto za izgradnju spomenika braniteljima BiH.

Dodao je da je gradačačka 107.brigada, prva u BiH, ponijela čast viteške u kojoj je 624 boraca poginulo a 1.600 je teško ranjeno.

„Borili su se i ginuli zajedno u njoj pripadnici svih naroda BiH  a prvi komadant je bio Hrvat Ivan Mijačević-Mijač, kojega sam imao čast da upoznam i da zajedno s njim uradim ponešto na logistici za Gradačac.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.