20.8.2017. 21:25
0
Poskupljenje hljeba uplašilo Banjalučane
Povećanje cijena peciva u jednom banjalučkom lancu pekara, zabrinulo je kupce da će uskoro “skočiti” i cijena hljeba u gradu, ali pekari umiruju građane da se ne sprema talas poskupljenja.

Ovogodišnja suša umanjila je prinose poljoprivrednicima, ostavila negativne posljedice i na rod pšenice, te je brašno već poskupjelo, prenosi “Blic“.
 
Zbog svega, građani, pretežno penzioneri, uveliko se raspituju u lokalnim dućanima hoće li povećavati cijene hljeba.

“Skoro svako jutro nas kupci pitaju znamo li hoće li pekari poskupljivati hljeb, ali za sada stvarno ništa ne znamo“, rekla je trgovkinja u Obilićevu.

Sumnje Banjalučana “podgrijala” je i činjenica da su u jednoj poznatoj pekari nedavno podigli cijene brojnih peciva, međutim, tamo su pojasnili da ovaj poslovni potez nema veze sa sušom.

“Samo dio proizvoda je poskupio i to kako bismo mogli da podignemo plate radnicima. Cijena hljeba ostaje ista”, rekli su u ovoj pekari.

Predsjednik udruženja pekara regije Banjaluka, Goran Grabovac, pojašnjava da je na snazi slobodno formiranje cijena i da pekari individualno određuju cijene proizvoda, ali smatra da neće doći do poskupljenja.

Naglašava da cijena brašna jeste povećana proteklih mjeseci, ali za pet do sedam feninga po kilogramu, što nije enormno.

“Kilogram brašna sada je od 52 do 55 feninga po kilogramu, cijena brašna još raste, ali ne vjerujem da će preći 60 feninga po kilogramu. To sigurno neće uticati na cijenu hljeba koja se sada kreće od 60 feninga do 1,30 KM zavisno od gramaže”, rekao je Grabovac, te naglasio da svi koji se ozbiljno bave ovim poslom imaju i zalihe brašna za period od pola godine.

Podsjeća da je mnogo gora situacija bila prije šest godina, kada je kilogram brašna koštao skoro marku. Cijena hljeba tada je povećana za samo deset feninga, a trebala je da bude, smatra on, 1,80 KM ili čak dvije marke.

I predsjednik Udruženja pekara bh. entiteta RS, Saša Trivić potvrdio je da neće biti poskupljenja ove osnovne životne namirnice.

“Pšenica je požnjevena prije suše i nije bilo većih problema“, rekao je on.

Pojedini pekari smatraju ipak da je, zbog poskupljenja brašna, potrebno održati sastanak udruženja pekara kako bi se dogovorili o cijenama proizvoda, naročito hljeba.

“Za sada ne planiramo poskupljenje dok ne vidimo kako će se i konkurencija ponašati, ali visoka je cijena brašna. Naravno da nije lahko, ni poželjno povećati cijene, ipak činjenica je da mnoge male pekare gase posao, jer ne mogu pratiti situaciju na tržištu”, priča jedan pekar, ističući da srećom još ima ugovorenih količina brašna po starim cijenama.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.