20.8.2017. 22:15
0
Karup-Druško: Vučićeva politika licemjerna, Čović da se izjasni da li podržava prorusku politiku
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić remetilački je faktor u regionu. On još uvijek nema dobre odnose ni sa jednom zemljom iz okruženja, smatra Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje.

Komentarišući najavu Vučićeve posjete Bosni i Hercegovini početkom narednog mjeseca Karup-Druško je u dnevniku TV1 rekla da ne očekuje neke velike promjene nakon te posjete, jer, dodala je, Vučićeva politika "korak naprijed nazad dva" je pristuna već odavno, i slobodno se može reći da je licemjerna.

- Vučić nije od jučer na političkoj sceni, i njegova licemjerna politika je već duže vremena prisutna - rekla je Karup-Druško, dodajući da se to najbolje može vidjeti na primjeru rezolucije o genocidu u Srebrenici, kada je Vučić, zajedno sa tadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem zaustavio rezoluciju u UN-u, i to uz pomoć Rusije. Također, dodala je, Vučić nikada nije priznao genocid u Srebrenici, bez obzira na presude Međunarodnog suda u Hagu.

A licemjerna politika Vučića, istakla je dalje, ogleda se i u najnovijoj deklaraciji između Srbije i Republike Srpske.

- Nakon sastanka sa Vučićem Dodik je izašao i rekao da se radi o deklaraciji o kulturnom i teritorijalnom jedinstvu Srba - kaže Karup-Druško, dodajući da bez ozbira šta ta deklaracija u konačnici i značila, poruke koje su poslane su jasne.

Komentarišući najave predsjednika bh. entiteta Republike Srpske da će organizirati referendum u slučaju pristupa BiH NATO-u, Karup-Druško smatra da je pravosuđe BiH otvorilo vrata da referendum može organizirati ko god želi, nakon što niko nije kaženjen u slučaju organiziranja neustavnog referenduma u RS u slučaju obilježavanja dana RS-a.

No, smatra Karup-Druško, stav RS-a o NATO-u ipak će u konačnici zavisiti od stava Srbije, ali ne i od toga šta misli Dodik.

Na pitanje kako vidi odnos Čovića i Dodika istakla je da Dodik i Čović ne kriju da zajednički nastupaju. Nakon njihovog sastanka Dodik je decidno kazao da HDZ neće biti za ono što ne podrži SNSD, a najavio je da ove dvije stranke zajedno idu na predstojeće izbore.

Karup-Druško smatra da treba tražiti da se Čović sada jasno izjasni u slučaju NATO-a i Dodika, obzirom da Čović već godinama govori o BiH kao članici EU i NATO-a, dok je Dodikova politika anti evropska i kontra NATO-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.