21.8.2017. 12:33
0
Završen dokazni postupak na suđenju Slobodanu Karagiću za zločine u Doboju
Ulaganjem materijalnih dokaza odbrane završen je dokazni postupak na suđenju Slobodanu Karagiću, optuženom za ratni zločin počinjen u Doboju. Iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazano je za 4. septembar.
Odbrana je u spis uložila oko 20 dokaza, među kojima su dokumenti iz istrage oduzeti od optuženog. Kao dokaz uložili su i fotografiju optuženog kojom žele pokazati da nije imao brkove i da nije bio ćelav u vrijeme relevantno za optužnicu, javlja BIRN-Justice Report. 

Prema optužnici, Karagić je od proljeća do jeseni 1992. učestvovao u širokom i sistematičnom napadu Vojske Republike Srpske (VRS) usmjerenom prema hrvatskom i bošnjačkom stanovništvu Doboja. Između ostalog, Karagić je optužen za učešće u nezakonitom hapšenju muškaraca, koji su zlostavljani u zatočeničkim objektima, kao i za silovanje.

Prema Tužilaštvu, on je bio vođa jedinice “Crvene beretke” koja je djelovala u okviru Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj.

Uloženi su u spis i dokumenti o vojnoj pripadnosti optuženog Oružanim snagama Republike Srpske, potom izvodi iz Gradske uprave Grada Doboja o imenima vjenčanih kumova Karagića s vjenčanja 1982. godine, te njegova krštenica.

Dio materijalnih dokaza je preuzet, kako je navela Odbrana, iz presude Predragu Kujundžiću, a odnose se na zaštićenu svjedokinju K-2. Apelaciono vijeće Suda BiH je osudilo Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta jedinice “Predini vukovi” pri VRS-u, na 17 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Doboju.

Na neke od ovih dokaza Tužilaštvo BiH je uložilo prigovor relevantnosti.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.