23.8.2017. 13:30
0
Prošlo je 25 godina od masakra u ulici Helači: Za počinjene zločine još nikada niko nije odgovarao
Porodice, prijatelji, komšije te delegacije Kantona i Grada Sarajeva kao i Općine Stari Grad položile su danas cvijeće i odale počast učenjem fatihe i minutom šutnje stradalim Sarajlijama na mjestu masakra u ulici Halači kod broja 5 na Baščaršiji


Na tom kobnom mjestu, prije 25 godina, svoje živote su izgubili: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

- Na današnji dan 1992.godine, na ovome mjestu je počinjen stravičan zločin, u kojem je ubijeno osmero naših sugrađana od kojih je dvoje djece. I da tragedija bude još veća, tog dana porodica Spahić je ostala bez četvero članova svoje porodice, tačnije ubijene su tri sestre Almasa, Mahira i Meliha i njena sedmogodišnja kćerka Esma - podsjetio je sa suzama u očima predsjednik Udruženja roditelja djece Sarajeva ubijene od 1992. do 1995. godine Fikret Grabovica.

Kazao je da ono što najviše boli je činjenica da za ovaj zločin, kao i za sve druge, još nikada niko nije odgovarao.

- Svaka ulica u Sarajevu su Halači. To je dokaz da se ovdje nisu birali mete, vojni ciljevi nego su ubijani stanovnici našeg grada. Svaka sarajevska ulica i zgrada nosi ožiljke i rane iz tog perioda agresije - istakao je predsjedavajući Općinskog vijeća u Starom Gradu Jusuf Pušina.

Poručio je kako na mjesta masakra ne trebaju dolaziti samo roditelji i porodice ubijenih nego učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i građani kako bi se upoznali s pravom istinom, jer nas samo ona može vratiti u stvarnost i ponuditi budućnost.

- Ne možemo živjeti u iluzijama da se ovdje nije ništa događalo, a oprostiti možemo samo ako je to neko zaslužio - rekao je predsjedavajući Pušina.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.