25.8.2017. 16:25
0
Općina Novi Grad za pomoć održivom povratku izdvojila 160.000 KM
Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 160.000 KM za podršku održivom povratku na područje manjeg bh. entiteta.

Realizacija projekta ozvaničena je potpisivanjem ugovora s 35 korisnika. Ugovori su potpisani s predstavnicima općina Foča i Višegrad, povratničkih udruženja, vjerskih zajednica, te sa pojedincima-povratnicima.

Kroz ovaj projekt pomaže se i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se i za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina, građevinskog materijala, za izgradnju kuća pojedincima i sl.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ovo značajan doprinos građanima koji teško žive u mjestima u koja se vraćaju.

- Ovo je već druga godina kako naši povratnici od Općine Novi Grad dobijaju neku vrstu pomoći, za popravku puteva, vodovoda, električne energije, a ove godine ćemo nabaviti jedno vozilo koje će služiti ljudima za prijevoz maline, onima koji se već održivo bave poljoprivrednom proizvodnjom u našoj opštini - rekao je Mašić.

Općina će pomoći i obnovu džamije u selu Međuriječje u Opštini Rudo, a ugovor je potpisao Mustafa Bašić, predsjednik Medžlisa IZ Opštine Rudo.

Također je ugovor potpisao i Suljo Fejzić, povratnik u selo Barimo, blizu Višegrada, koji se sa porodicom vratio na prijeratno ognjište još 2004. godine i bavi se poljoprivredom, a ovim će novcem, kako kaže, nabaviti sistem za navodnjavanje, što će mu značajno olakšati uzgoj maline koju je zasadio na 2,5 duluma zemlje, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.